full screen background image

Alin Găleată, ISU Suceava: “Incendierea terenurilor trebuie să fie făcută în mod organizat!”

alin g viva     Vine, vine primăvara! Igienizarea terenurilor prin incendiere reprezintă cea mai întâlnită practică în această perioadă, iar matinalii Andrada și Călin nu au pierdut timpul degeaba astăzi, ci au vorbit, cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al județului Suceava, Alin Găleată, despre riscuri şi despre responsabilitatea utilizării focului în spaţii deschise.

Acest procedeu al incendierii pășunilor este preferat de către proprietarii terenurilor, deoarece este mai ușor de igienizat terenul, înainte sau după exploatare, decât prin alte metode.

La nivelul ISU Suceava, de la an la an, se constată o creștere a numărului de astfel de evenimente.

Alin Găleată: “Într-adevar, este un sezon bun, și, sincer să fiu, mă strânge în spate, când mă gândesc că o să dea căldura și o să vedem din ce în ce mai multe incendii, cum am avut, spre exemplu, săptămâna trecută. Am avut 8 incendii dintr-un foc, într-o singură zi, în 6 ore, deci nu vorbim de 24 de ore. Noi atenționăm, de fiecare dată, avem campanii, colegii mei merg la primării și instruiesc personalul din primărie, serviciile voluntare pentru situații de urgență, care, la rândul lor, normal, ar trebui să meargă din casă în casă și să le povestească oamenilor despre pericolul la care se expun dând foc la aceste resturi.”

Cât despre amenzi, ele există, dar, le luăm în seamă?

Alin Găleată: “Amenzile sunt destul de mari, dar, după cum vedeţi, nu sperie pe nimeni. Este și foarte greu să amendezi. Ar trebui să îl prinzi pe om direct în fapt, iar asta este foarte greu. Omul poate să spună că cineva a aruncat o țigară. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par și nu poți să stai după el, să îl urmărești. Atunci când îi prindem, se lasă cu amendă, și am înțeles că, mai mult, s-ar putea să piardă chiar și subvențiile pentru terenul pe care ei încearcă să îl igienizeze.”

Cât despre măsurile care ar trebui luate, ele sunt foarte simple, însă puțini le respectă.

Alin Găleată: “Igienizarea prin incendiere ar trebui, în primul rând, să fie făcută la cel puțin 100 de metri de casă, de proprietăți, de pădure. După ce am luat această distanță, săpăm niște sanțuri de delimitare, ca să nu se propage focul. Au fost oameni care, efectiv, au dat foc, au ramas acolo, si s-au trezit înconjurați de flăcări. Vântul lucrează, nu ai de unde să știi, mai ales dacă nu ești atent. Trebuie să faci, da, e normal, dar cum? Anunți Seviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, să fie cât mai multă lume acolo, o facem în mod organizat, ne ocupăm de două, trei terenuri, care sunt unul lângă altul, și atunci facem lucrul ăsta în mod organizat, cu lopeți, cu sape, cu găleți cu apă, evident, ca să putem stăpâni focul.”

comments

comments