full screen background image

Peste 150 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, în luna februarie

munca la negru     În luna februarie, inspectorii de muncă suceveni au depistat 157 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, mai mult decât dublul de 74 de persoane descoperite în ultima lună a lui 2014, informează şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu.

Potrivit inspectorului şef sucevean, este vorba despre o persoană al cărei contract individual de muncă nu a fost transmis în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, dar şi despre 150 de lucrători ale căror contracte au luat calea REVISAL, însă după ce termenul limită expirase deja.

La fel, verificările au scos la iveală că 6 persoane munceau fără forme legale de angajare, acestea fiind identificate la 5 angajatori.

În luna februarie 2015, pe linia relaţiilor de muncă, salariaţii de specialitate ai Inspectoratului de Teritorial de Muncă Suceava au efectuat 203 acţiuni de control.

Descinderile inspectorilor de muncă s-au lăsat cu aplicarea a 38 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 56.000 de lei, faţă de numai 31.800 de lei, în decembrie 2014.

Referitor la munca la negru, inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că agenţii economici care aveau la lucru municitori fără contracte de muncă individuale, au avut parte de amenzi însumând de 30.000 de lei.

Inspectorii de muncă suceveni au mai descoperit şi alte nereguli, respectiv cele privind nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; repausului săptămânal şi a recuperării cuvenite în cazul muncii suplimentare.

Totodată, pe lângă acestea, s-a evidenţiat şi o altă practică, cea de neaplicare a dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte.

comments

comments