full screen background image

Uniunea Polonezilor “Dom Polski” a împlinit 25 de ani

Dom Polski     Uniunea Polonezilor din România a fost înregistrată oficial la 16 martie 1990, în București, cu denumirea Uniunea Polonezilor din România “Dom Polski”.

În prezent sunt 15 asociaţii locale (Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Suceava, Siret, Rădăuţi, Vicşani, Soloneţu Nou, Cacica, Pleşa, Poiana Micului, Păltinoasa, Gura Humorului, Moara).

Sediul Uniunii Polonezilor, din 1991, este Casa Polonă din Suceava.

Construită între anii 1903-1907 cu strădania membrilor Asociaţiei de Ajutor Frăţesc şi Bibliotecii Polone, a fost naţionalizată la jumătatea anilor 50.

Efortul îndelungat pentru retrocedarea ei a fost încununat abia în anul 1996, când a fost înapoiată minorităţii poloneze, conform deciziei judecătoreşti.

Case Polone mai functionează la Bucureşti, Iaşi, Siret, Vicşani, Soloneţu Nou, Cacica, Poiana Micului şi Păltinoasa.

Uniunea Polonezilor este unica organizație a polonezilor din România și cuprinde comunitățile poloneze din Bucovina, precum și polonezii răspândiți în țară.

Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării și cultivării tradițiilor, învățării limbii polone, menținerii legăturilor cu Polonia și manifestă grijă față de comunitățile poloneze din România.

În 2002 președinte al Uniunii a fost ales Ghervazen Longher, care a fost și reprezentantul în Parlament al UPR în următoarele legislaturi.

Recensământul din  2002 a stabilit numărul persoanelor de etnie poloneză la 3.559 (din care 2.609 în judeţul Suceava), iar cei care folosesc limba polonă ca limbă maternă – 26.905.

comments

comments