full screen background image

Femeie de 73 ani, din Suceava, înşelată cu suma de 10.000 de lei, prin metoda ”accidentul”

Mobil     Metoda “Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani, pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Cu toate că în ultimele luni recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare sucevenii, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.

Sâmbătă, la ora 15:00, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că o femeie, de 73 de ani, din localitate, a fost înşelată de persoane necunoscute, cu suma de 10.000 de lei, prin metoda ”accidentul”.

Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că victima locuieşte singură şi, în jurul orei 13:30, a fost apelată pe telefonul fix de o persoană necunoscută de sex feminin, care s-a recomandat ca fiind fiica ei şi care i-a adus la cunoștință faptul că a provocat un accident de circulaţie, respectiv a lovit o femeie pe trecerea de pietoni, după care i-a cerut să discute cu procurorul ce se ocupă de caz.

Aşa zisul procuror  i-a adus la cunoştinţă părții vătămate faptul că fiica ei a provocat un accident şi, conform noilor prevederi legale, poate să se împace cu victima, iar dacă nu plăteşte spitalizarea victimei, respectiv suma de 10.000 de lei, fiica ei urmează să fie arestată.

În aceste condiții, bătrâna a fost de acord să plătească suma de bani, ocazie cu care, a coborât  în faţa blocului şi s-a întâlnit cu  o tânără, căreia i-a înmânat suma de 10.000 de lei, ulterior, dându-și seama că a fost înșelată.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate, pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.

Poliţiştii suceveni adresează următoarele recomandări tuturor cetăţenilor contactaţi de astfel de falşi avocaţi sau “binevoitori”:

– verificaţi  orice  informaţie  prin  care  vi  se solicită  telefonic  să  trimiteţi bani prin terţi/mandat postal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste,  de  obicei  impresionantă ;  sesizaţi  cea  mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;

– nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice;

– nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice;

– nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri;

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani, pentru ridicarea unor premii.

comments

comments