full screen background image

Exclusiv: ”Forumul Președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru”, în Găgăuzia

Forum Gagauzia  (14)     În localitatea Comrat din Găgăuzia, Republica Moldova, a avut loc, marţi, 10 martie, ”Forumul Președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru”, întâlnire la care au participat președinții a 26 de unități teritorial administrative din Republica Moldova, Președintele Euroregiunii, Cristian Adomniței, şi Guvernatorul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Radio VIVA Fm a fost singura instituţie mass-media din România care a fost prezentă la întâlnirea din Găgăuzia.

Şedința Euroregiunii a fost organizată pentru prima dată în Găgăuzia, fiind prezenţi, tot în premieră, aproape toți președinții de raioane din Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, Cristian Adomniţei a anunţat că Euroregiunea a dat în judecată Consiliul Judeţean Vaslui, pentru neplata cotizaţiilor.

O dezbatere aprinsă a avut loc pe tema locației Forumului Economic al Euroregiunii din acest an.

În uma unui vot foarte strâns, manifestarea va avea loc în localitatea Ialoveni, situată la 9 km de Chișinău, unde se finalizează, în această perioadă, un centru expozițional realizat prin fonduri europene.

Atitudinea președinților de raioane din Republica Moldova față de Iași a fost extrem de pozitivă, decisivă fiind afirmaţia lui Adomniței, care a spus că, doar așa, Moldova va putea fi cunoscută mai mult în vest, dar şi în România.

Găgăuzia reprezintă 5,5% din suprafaţa Republicii Moldova și 5% din populaţia acesteia şi a devenit membru cu drept de vot în cadrul Euroregiunii din 1 ianuarie 2015.

Constituită în anul 2005, ca persoană juridică română, cu sediul în municipiul Iași, Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 26 de unități teritorial administrative din cele 34 care compun Republica Moldova și regiunea cu statut special Găgăuzia, plus Consiliile Județene Iași, Prahova și Vaslui.

Pe baza bunelor relații stabilite în Ucraina, în noiembrie 2012, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (ESPN) a semnat un acord de cooperare cu Euroregiunea Nistru, care include în lista membrilor regiunea Vinnița (Ucraina) și 7 raioane de pe frontiera de nord și nord-est a Republicii Moldova. Misiunea Asociației ESPN se înscrie în Obiectivul de Convergență al Uniunii Europene, cu precizarea că acesta vizează, în contextul de față, un nivel transfrontalier (cu trei administrații locale din Uniunea uropeană și 26 administrații locale din afara Uniunii Europene).

Activitățile și proiectele Asociației ESPN acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, protecția mediului, turism, agricultură și dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane și servicii sociale și până la educație, societate informațională și cultură, în concordanță cu strategiile de dezvoltare ale administrațiilor locale.

Misiunea ESPN este extinderea și îmbunătățirea relațiilor între comunitățile locale și autorități, în domeniul economic, cultural, științific și civic, cu scopul de a asigura dezvoltarea sustenabilă și echilibrată teritorial a Euroregiunii, precum şi respectarea, protejarea și garantarea drepturilor și intereselor unităților administrativ-teritoriale membre ale Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Euroregiunea este apolitică.

comments

comments