full screen background image

Liga Studenţilor din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a dat în judecată pentru a noua oară instituţia

universitatea cuza iasi     Liga Studenţilor din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi a dat în judecată instituţia de învăţământ pentru a noua oară, motivul fiind introducerea unor criterii discriminatorii pentru studenţii care vor să acceadă la funcţia de student reprezentant în structurile de conducere ale universităţii.

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi arată, într-un comunicat transmis luni, că “prin mult-contestata variantă a Statutului Studentului, care a fost adoptată de Senatul Universităţii “Cuza” în ianuarie anul trecut, au fost introduse o serie de criterii discriminatorii pentru studenţii reprezentanţi”.

Astfel, studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Senatul universităţii şi în consiliile facultăţilor, arată Mediafax.

Reglementarea respectivă “încalcă în mod flagrant Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care prevede prin articolul 203 aliniatul 4 că “statutul de student reprezentant nu poate fi condiţionat de conducerea universităţii”” şi, mai mult, se încalcă prevederile ordonanţei de urgenţă 137/2000 care interzice orice formă discriminare, mai spun studenţii.

“Conducerea universităţii trebuie să respecte legea! O asemenea situaţie nu a fost întâlnită în cazul altor instituţii de învăţământ superior. Prin această prevedere ilegală introdusă de conducere se doreşte limitarea accesului studenţilor la funcţiile de reprezentare, cât şi impunerea unui control asupra studenţilor reprezentanţi în situaţia în care aceştia ar deveni incomozi şi ar contesta anumite decizii”, a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Ligii Studenţilor din Universitatea “Cuza” din Iaşi.

În decembrie 2014, Liga Studenților din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” a mai depus la Tribunalul Iaşi o acțiune împotriva instituţiei de învăţământ superior, cerând anularea regulamentului pentru studii universitare de licență.

Potrivit reprezentanților ligii studențești, conducerea universităţii ieşene a votat în Consiliul de Administrație și în Senat o serie de măsuri și de taxe pentru repetarea examenelor fără consultarea studenților.

Şi conducerea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași a dat în judecată Liga studențească, cerându-i să își schimbe numele, motivația instituției de învățământ superior fiind aceea că numele ligii ar induce în eroare, putându-se crede că asociația ar reprezenta întregul corp studențesc al universității, lucru considerat de universitate ca fiind “ilegal și incorect”.

Liga Studenților “Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași este o asociație studențească înființată în anul 2013, care a iscat o serie de nemulțumiri în rândul celorlalte ligi și al studenților reprezentanți în Senatul și Consiliul de Administrație al instituției de învățământ superior prin faptul că aceasta și-a luat un statut de sindicat, nerecunoscut de restul asociațiilor.

Liga a organizat în decembrie un protest în Sala Pașilor Pierduți a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași , nemulţumită de unele taxe considerate a fi abuzive, creșterea tarifului pentru cazarea în căminele instituției de învățământ superior, cerând să aibă reprezentanți în structurile de conducere ale universității.

comments

comments