full screen background image

Doctorul Tiberius Brădăţan: “Nu voi sfătui părinţii să se opună vaccinării copiilor, măcar în cadrul programului naţional de vaccinare”

brada viva 0503     Dimineaţa a început alături de matinalii Andrada şi Călin şi de medicul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava.

Cei trei au discutat despre atenţionările în legătura cu gripa, hepatita cu virus A şi schema obligatorie de vaccinări pentru copii.

Care sunt recomandările medicilor în legătura cu gripa şi ce inseamnă să nu le luăm în seamă? Domnul doctor Brădăţan ne-a răspuns la fiecare din întrebări.

Brădăţan: ”Recomandările medicilor sunt, ca şi în orice alt domeniu, venite din experienţă, din profesionalism, din cunoştinţele de specialitate, şi reprezintă nişte ghiduri, nişte sfaturi, şi e bine să fie urmate. În mod categoric, într-o răceală, unul din sfaturile pe care le primeşte fiecare pacient este să stea la domiciliu, să aibă repaus cateva zile, şi, în mod normal, pentru cei care au afectate şi corzile vocale, se recomandă şi acel repaus vocal.

Sigur că în momentul în care  avem o meserie care presupune să vorbim, să cântăm, să ne exprimăm verbal, avem o problemă. Trăim nişte vremuri mai ciudate, şi, uneori, nu putem să luăm ad-literam aceste sfaturi, însă, ce putem face este ca, măcar în timpul liber, să ne străduim să respectăm recomandarile.”

Despre gripă, se pot spune multe, mai ales în această perioadă, când majoritatea dintre noi se confruntă cu această boală molipsitoare.

Când vom scăpa de această perioadă ”bolnăvicioasă”?

Brădăţan: “Avem aşa numitele sezoane epidemiologice. În mod normal, în noiembrie are loc debutul sezonului epimiologic al gripei şi se întinde până prin martie-aprilie. Practic, acoperă în totalitate sezonul rece.

E o logică în toate acestea, pe lângă creşterea temperaturilor externe care nu mai favorizează transmiterea cu uşurinţă a virusului gripal, odată cu apariţia verdeţurilor, omul începe să se alimenteze mai sănătos, începe să îşi stimuleze imunitatea. Aşa se face că, odată cu primăvara, începem să ne înzdrăvenim şi să scăpăm de gripă.

La noi, la Suceava, putem spune că situaţia nu a fost atât de gravă în ceea ce priveşte virusul gripal, cazurile având o evoluţie uşoară şi medie.”

O altă problemă de sănătate în judeţul Suceava este hepatita de tip A, sau aşa zisa boală a mâinilor murdare.

Brădăţan: ”Ca medici, spunem că această afecţiune este o formă de hepatită care se poate vindeca 100%, necesită un minim tratament şi necesită, în principal, izolare şi un regim alimentar hiper proteic, un regim care să întărească organismul. Aşadar, nu reprezintă o complicaţie majoră, dar devine o problemă de epidemiologie, o problemă comunitară, deoarece, odată scăpată într-un focar, mai ales de copii, este foarte greu de controlat, şi costurile pentru a ţine aceşti copii izolaţi, pentru a-i hrăni corespunzator, pentru a face testările la comunitatea din care fac parte, sunt destul de mari.

Şi să nu uităm că, deşi spunem că este o formă de hepatită care se vindecă în totalitate, atâta vreme cât nu sunt respectate condiţiile de tratament şi perioada de convalescenţă, există şi un risc de a apariţie la distanţă în timp, a unor forme mai grave de hepatită.”

Despre vaccinare, se pot spune multe, însă, o problemă destul de persistentă în ultima vreme, este refuzul cetăţenilor de a recurge la acest tip de injecţie.

Tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor. Ei spun că sănătatea celor mici nu stă într-o seringă, refuzând, sub semnătură, de cele mai multe ori, imunizarea acestora.

Brădăţan: ”Ideea vaccinării copiilor, pentru a preveni anumite afecţiuni, a apărut odată cu pandemiile, cu acele boli care s-au extins la nivel mondial şi au provocat nişte costuri foarte mari pentru sistemele de sănătate.

La nivel naţional, noi avem o schemă obligatorie de vaccinare, care înseamnă vaccinarea antipoliomelitică, vaccinare anti diftero-tetano-pertusis, şi vaccinarea anti hepatită.

Aceste vaccinuri se administrează încă din maternitate, sunt scheme obligatorii. Sigur că poate să existe o opoziţie totală a părintelui, şi pe răspundere proprie, semnează, însă nu este recomandat. Pornind de la această schemă obligatorie, trebuie să dezvoltăm.

Există pe piaţă o sumă întreagă de vaccinuri care tratează şi previn mai multe afecţiuni. Aceste vaccinuri, din păcate, nu mai sunt incluse în Sistemul Naţional de Sănătate, deci nu mai sunt în schemele de vaccinare susţinute prin Programul Naţional de Sănătate, şi atunci devin pentru părinţi nişte poveri financiare.

Sunt părinţi care sunt de acord, sunt părinţi care refuză acest lucru.

Este foarte greu să intri într-o polemică, ţine foarte mult de părerea fiecăruia, chiar şi eu am o părere personală aici, şi am să o spun foarte scurt şi foarte răspicat: această vaccinare obligatorie vine din zeci de ani de experienţă şi a dovedit că previne nişte boli care au potenţial de a face ravagii în populaţie. Deci, o susţin fără niciun fel de rezervă, în condiţiile în care o serie de alte vaccinuri apărute, le consider un pic prea incisive. Dar, sub nicio formă, nu voi sfătui părinţii să se opună vaccinării, măcar în cadrul programului naţional de vaccinare.”

comments

comments