full screen background image

“A doua casă”. Locuinţe mai mari şi mai scumpe garantate de stat

prima-casa     Guvernul vrea să-i ajute pe români să-şi ia locuinţe mai mari. Programul “a doua casă” a primit undă verde.  Practic, românii vor putea lua împrumuturi garantate de stat pentru schimbarea locuinţei. Condiţia este însă ca noua casă să fie mai mare, dar şi mai scumpă.

Noul proiect îi ajută pe tinerii care au beneficiat deja de programul “Prima Casă”, dar care vor un apartament mai mare. Aceştia trebuie să vândă locuinţa, chiar dacă au cumpărat-o în urmă cu mai puţin de 5 ani, şi să acceseze un nou credit guvernamental.

O primă condiţie pentru a accesa programul este ca cea de-a doua proprietate să fie mai mare sau mai scumpă decât prima casă.

În plus, creditul acordat iniţial prin “Prima Casă” trebuie să fie lichidat, pânâ la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuinţe sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit garantat de stat.

Măsura Executivului este însă pe placul jucătorilor din piaţa imobiliară care spun că măsura i-ar ajuta să vândă şi apartamentele mai scumpe de 65.000 de euro, care până acum nu erau la fel de căutate. Românii, în schimb, nu par prea încântaţi, deşi recunosc că ar avea nevoie de un spaţiu mai mare în care să locuiască.

Programul “Prima Casa” a fost lansat în 2009. Până în prezent, statul  a acordat  peste 132.000 de garanţii în valoare totală de 2,58 miliarde euro. Luna trecut, Guvernul a alocat pentru 2015 un plafon de garanţii de 2,5 miliarde de lei pentru programul “Prima Casă”.

comments

comments