full screen background image

Scandal uriaș pe piața medicamentelor din România

Sante-consommation-medicaments-3 i me  ge     Scandal fără margini în Sănătate, cu nereguli şi ilegalităţi pe piaţa medicamentelor. Înca din 2012, raportul unui prestigios institut britanic avertiza că statul român plătește pentru unele medicamente compensate prețuri și de cinci ori mai mari decât în Marea Britanie sau Statele Unite. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, îşi acuză predecesorii de situaţia creată.

În urmă cu 3 ani, un insitut cunoscut din Marea Britanie făcea un raport în care avertiza că ţara noastră plătește pentru unele medicamente compensate prețuri și de cinci ori mai mari decât în Marea Britanie sau Statele Unite.

Neregulile şi ilegalităţile de pe piaţa medicamentelor ar fi fost posibile pentru că, vreme de cinci ani, politicienii care au ajuns la conducerea ministerului au închis ochii la afacerile pe care le făceau producătorii de medicamente în România, încălcând legea. Astfel, bugetul ţării a pierdut zeci de milioane de euro din cauza neregulilor care erau pe toate palierele sistemului medical.

Actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu arată cu degetul spre predecesorii lui şi spune că cei de la Comisia Europeană nici nu au ştiut despre lista cu propuneri a lui Eugen Nicolăescu privind medicamentele compensate.

”Lista de propuneri lăsată de Eugen Nicolăescu în ultima săptămână înainte de a pleca de la ministerul Sănătății nu a fost agreată cu Comisia Europeană, presupunea un miliard de lei în plus, bani pe care nici măcar nu-i ceruse vreodata la bugetul Ministerului Sănătății. Măsura trebuia negociată cu cei de la Comisie, dar ei habar n-aveau, au aflat din presă”, a declarat Nicolae Bănicioiu pentru HotNews.ro.

”Premierul Victor Ponta nu a fost informat ca producătorii de medicamente nu respectă legea deoarece miniștrii Sănătății, Eugen Nicolăescu și predecesorii lui, nu au adus această problemă în Guvern.Nu a fost o problemă în ultimii doi ani, a fost în ultimii 5 ani”, a mai spus Bănicioiu care a dezvăluit că doar doi oameni verifică peste 6.000 de preţuri ale medicamentelor, care se şi schimbă din jumătate în jumătate de an.

Şi preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a lansat o serie de acuzaţii.

„Medicamentele inovative compensate nu au ajuns încă la pacienți deoarece profesorii de medicină din interiorul comisiilor de specialitate nu s-au înțeles intre ei Peste 100 de procese dintre autoritati si producatorii de medicamente sunt din cauza raportarii total eronate a spitalelor”, a spus presedintele CNAS, potrivit HotNews.ro.

comments

comments