full screen background image

Republica Moldova a început importul de gaze naturale din România

gazoduct     Republica Moldova a început miercuri importul de gaze naturale din România prin gazoductul Iași-Ungheni, construit cu susținerea financiară a Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Economiei de la Chișinău într-un comunicat.

Conform contractului semnat în decembrie 2014, Republica Moldova va primi pe parcursul anului 2015 peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1.010 RON/mia de metri cubi.

Ministrul adjunct al economiei de la Chișinău, Valeriu Triboi, citat în comunicatul menționat, a apreciat că importurile de gaze naturale din România constituie un pas important în procesul de aplicare a strategiei guvernului Republicii Moldova în privința conectării la piața energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluții pentru consolidarea securității energetice a statului moldovean.

Potrivit lui Triboi, guvernul Republicii Moldova consideră că gazoductul Iași-Ungheni este un proiect care necesită continuitate, deoarece va permite, într-un final, atât diversificarea surselor de asigurare a pieței energetice a țării, cât și micșorarea pe viitor a prețului la gaze pentru consumatori.

”Desigur, astăzi, când gazoductul este până la Ungheni și avem un contract de import doar de un milion de metri cubi, este prematur să vorbim despre implementarea acestor obiective. Dar, după aducerea gazoductului până la Chișinău, unde se află circa 60% din consumatorii de gaze din țară, obiectivul dat este unul realizabil și atractiv din punct de vedere economic”, a subliniat ministrul moldovean.

Totodată, Valeriu Triboi a mai subliniat că, în contextul evoluției situației regionale, guvernul Republicii Moldova acordă o atenție sporită asigurării securității statului la toate compartimentele, inclusiv cel energetic, fiind examinate posibilitățile pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și consolidarea infrastructurii de energie electrică prin eventualitatea conectării Republicii Moldova la piața UE, prin România.

Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost asigurate de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 kilometri și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

comments

comments