full screen background image

Obama a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei

Barack Obama     Președintele american Barack Obama a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei, ca urmare a agravării conflictului din estul Ucrainei, a anunțat serviciul de presă al Casei Albe, citat de grupul de presă rus Sputnik.

Situația din Ucraina, potrivit liderului SUA, prezintă în continuare o ‘amenințare extraordinară pentru securitate și politica externă a Statelor Unite ale Americii’. Această amenințare vine, în opinia Washingtonului, ‘de la persoane care subminează procesul de pace și instituțiile democratice din Ucraina’, punând în pericol ‘pacea, securitatea, stabilitatea și suveranitatea țării’.

Astfel, toate seriile de sancțiuni instituite împotriva Moscovei în 2014, dintre care ultimele datează din decembrie, au fost prelungite cu un an.

În același timp, șeful Casei Albe și lideri europeni s-au declarat pregătiți să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul nerespectării acordurilor de la Minsk destinate să pună capăt conflictului din Donbasul ucrainean.

Rusia ar putea plăti “un preț mult mai greu” dacă separatiștii din Donbas vor încerca să acapareze noi teritorii, se menționează într-un comunicat difuzat marți seara de administrația Obama, la finalul unei videoconferințe ce a avut loc între președintele SUA, premierul britanic David Cameron, șeful statului francez, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Matteo Renzi și președintele Comisiei Europene, Donald Tusk.

Liderii occidentali au pledat, de asemenea, ca toate părțile implicate în conflictul ucrainean să se abțină de la orice acte de ostilitate, să coopereze cu OSCE și să efectueze schimbul de prizonieri, în conformitate cu înțelegerile convenite în capitala belarusă la 12 februarie.

comments

comments