full screen background image

Consilierul local de Fălticeni, Cristian Bărăscu: “Avem nevoie de proiectul Nada Florilor, problema este dacă acum e o prioritate”

barascu viva     Consilierul PNL de Fălticeni, Cristian Bărăscu, crede că oraşul are nevoie de proiectul de înfiinţare a unei structuri de agrement la “Nada Florilor”.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, marţi, la VIVA FM Fălticeni, Bărăscu a spus că problema care se poate pune este doar dacă această investiţie este o prioritate pentru muncipiu, în acest moment.

Bărăscu: “Într-adevăr, oraşul are nevoie de proiectul de la Nada Florilor. Problema este dacă proiectul este o prioritate, în acest moment. Că avem nevoie, avem nevoie de o groază de investiţii. Avem nevoie de un parc industrial, de o şosea de centură, de un centru cultural, aşa cum ne-a cerut Ion Irimescu… Avem nevoie de foarte multe lucruri… În schimb, dacă este o prioritate sau nu, este altă discuţie. Deocamdată, avem 50% bani de la Uniunea Europeană, în urma proiectului care a fost aprobat. De asta suntem şi de acord să facem acest proiect.”

În schimb, Cristian Bărăscu consideră că împrumutul de 6,4 milioane lei pentru cofinanțarea bazei de agrement “Nada Florilor” nu trebuia propus și susținut de primarul Cătălin Coman.

Bărăscu a declarat că un amendament PNL, care identifica alte surse de finanțare, nu a fost aprobat de majoritatea aleșilor PSD.

Bărăscu: “Cofinanţarea proiectului trebuia asigurată de executivul local. În şedinţa de Consiliu Local în care s-a aprobat bugetul Fălticeniului, noi, cei de la PNL, am propus o serie de amendamente. Vreau să vă spun că toate amendamentele PNL au fost respinse. Inclusiv cel legat de împrumutul pe care urmează să-l facă Fălticeniul. Ideea noastră este să nu facem un împumut pentru cofinanţarea proiectului de la Nada Florilor. De aceea, am căutat resurse în bugetul local ca să nu împovărăm fălticenenii, pentru şase ani de zile, cu acest împrumut. Am găsit resursele respective, în ceea ce priveşte o serie de investiţii care nu erau urgente. Acest amendament nu a fost aprobat şi, probabil, Fălticeniul va trebui să suporte acest împrumut de 6,4 milioane de lei. L-am întrebat pe primarul Coman: Știți ce dobândă vom avea, aveți un scadențar? Nu ne-a putut prezenta absolut nimic!”

În ceea ce priveşte finalizarea proiectului de la “Nada Florilor”, Bărăscu şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi terminate până la sfârşitul acestui an.

În caz contrar, a precizat Bărăscu, muncipalitatea ar putea fi obligată să plătească cel puţin diferenţa lucrărilor nefinalizate, nemaiprimind cofinanţarea pentru ceea nu s-a realizat.

Bărăscu: “Nu sunt specialist în construcții, mi-e greu să-mi dau cu părerea, vizavi de posibilitatea de a realiza acest proiect. Ceea ce ştiu cu siguranţă este că, dacă nu finalizăm obiectivul până la sfârşitul anului (şi aici ar fi o discuţie, pentru că proiectul ar trebui terminat mai repede, pentru a putea face ultima tragere de plată, dar haideţi să luăm termenul de 31 decembrie 2015), municipiul Fălticeni va trebui să plătească cel puţin diferenţa lucrărilor, deci nu va mai primi cofinanţarea pentru ceea ce nu s-a realizat. Trebuie să fim atenţi la un aspect. Uniunea Europeană, dacă nu mai acordă finanţare, sau, mai rău, ne cere înapoi cofinanţarea acordată până la 31 decembrie 2015, nu discută decât cu beneficiarul, nu cu cel care a realizat construcţia. Beneficiarul este municipiul Fălticeni. El este cel care răspunde. Bine, este adevărat că municipiul Fălticeni se poate întoarce împotriva constructorului şi să-i ceară banii. Dar ştiţi foarte bine că sunt proceduri greoaie şi de durată, şi insolvenţa pare un mod de lucuru în ceea ce priveşte societăţile de construcţii.”

max barascu

comments

comments