full screen background image

Minerii de la Crucea continuă protestele şi ameninţă cu greva foamei

mineri crucea    Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptă până la ora 14.00 ca revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei.

Potrivit unor protestatari de la Exploatarea Minieră Crucea, aproximativ două sute de mineri sunt blocaţi în subteran, atât în zona troiţei din mina Crucea, care nu e în zona de exploatare, dar sunt şi în mina Botuşana, în zona de exploatare, în timp ce alţi angajaţi protestează în zona atelierelor.

Minerii susţin că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, ameninţând că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei, intenţionând să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.

Protestatarii doresc punerea în aplicare a protocolului semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, urmează să discute, marţi dimineaţă, la Ministerul Energiei, cu Andrei Gerea, soluţii pentru încetarea conflictului.

Directorul CNU a declarat că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2% – 5,5%, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de A. Gerea.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naționale a Uraniului, dar și a sucursalei Suceava și cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea și ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părțile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza