full screen background image

Secretarul executiv al Grupului Ecologic de Colaborare “Bucovina”: “Nu suntem împotriva proiectului de a creea spații noi de parcare în Suceava, dar insistăm că asta s-ar putea face cu păstrarea arborilor”

stefanescu viva     “O, Natură! Puteai să mă faci arbore. Dar tu m-ai făcut frunză.” (V. Butulescu), așa au început Andrada și Călin, ziua la “Dimineți Animate”!

Matinalii au avut-o invitată în studio pe Beatrice Ștefănescu, secretar executiv al Grupului Ecologic de Colaborare “Bucovina”.

Subiectul principal al discuției a fost tăierea celor 70 de tei de pe strada Universității, dar și de pe Bulevardul George Enescu, artere care au intrat deja in stadiul de modernizare.

Grupul Ecologic de Colaborare “Bucovina” a inițiat deja o acțiune de protest împotriva tăierii acestor copaci.

Beatrice Ștefănescu: ”Noi am aflat despre acest proiect al primăriei Suceava săptămâna trecută, cu două zile înainte de a începe noi acțiunea de protest, cea de adopție a teilor, și am aflat prin faptul ca domnul primar, a rugat cetațenii care parchează mașinile pe cele două străzi, să aibă înțelegere privind faptul ca acolo vor începe lucrări. Atunci am aflat despre acest proiect. Fără doar și poate, acesta este necesar sucevenilor, dar noi ținem la a păstra cât mai multe spații verzi în Suceava, ca suprafață, și de aceea am inițiat această actiune. Nu suntem împotriva proiectului de a creea spații noi de parcare, dar insistăm că asta s-ar putea face cu păstrarea arborilor.”

În urma acțiunii de protest, care s-a încheiat, matinalii au aflat că cei 70 de tei au fost ”adoptați”.

Beatrice Ștefănescu: ”Pentru că vorbim de domnul primar, domnia sa ne-a asigurat în conferința de presă ca teii vor fi replantați. I-am promis că vom monitoriza această acțiune și peste un an vom vedea dacă domnul primar și colegii săi s-au ținut de cuvânt în ceea ce privește această acțiune. Și atunci, cei care au ”adoptat” teii, cu certificatele de adopție, vor protesta. Vom avea timp să cerem autorizație pentru un protest public și ne vom striga părerea, într-un protest civilizat, bineințeles.”

Acţiunea de adoptare a teilor s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, voluntarii GEC fiind prezenţi, sâmbătă, pe strada Universităţii şi duminică, pe Bulevardul George Enescu, fiecare punând câte o pancartă cu numele său pe teiul „adoptat”.

O întrebare care rămâne, însă, fără răspuns este: Unde vor fi replantați acești tei, în contextul în care proiectul prevede lărgirea străzilor și creearea de noi locuri de parcare?

Reamintim că lucrările de extindere și modernizare, cu amenajarea de parcări, a Bulevardului George Enescu și a străzii Universității din municipiul Suceava au început, încă de luni, sub supravegherea Poliției Locale.

comments

comments