full screen background image

Ruşii lipoveni din Rădăuţi şi Siret au sărbătorit “Masleniţa”

masl1     La începutul Postului Paştelui, comunitatea ruşilor lipoveni din Rădăuţi şi Siret s-a întrunit pentru a sărbători “Masleniţa”.

Organizată de preşedinta comunităţii ruşilor lipoveni, prof. Alexandrina Coca, sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa unui public numeros.

Primarul interimar al municipului Rădăuţi, Tiberiu Maerean, a ţinut să amintească despre respectul şi preţuire deosebită faţă de comunitatea ruşilor lipoveni.

Au mai fost prezenţi profesori ai copiilor care au evoluat pe scenă, părinţi, colegi de clasă, etnici ruşi lipoveni şi ucraineni, dar nu numai.
Tinerii de la “Asociaţia Tinerilor Ruşi Lipoveni” au venit în atenţia celor prezenţi cu cântece şi dansuri care îmbie frumoasa Primăvară să ia locul geroasei Crăiese Iarna.

A fost confecţionată şi faimoasa momâie (ciucila) ce o întruchipează pe “Masleniţa”.

Acţiunea s-a dorit a fi o întîlnire de suflet, o comuniune în strămoşeşti obiceiuri, o reînviere a spiritualităţii şi culturii ruşilor lipoveni ce va dăinui mult timp în memorie, prin strădania organizatorilor, a colaboratorilor şi prin prezenţa numeroasă a tuturor celor care au dorit să petreacă clipe de neuitat în stil rusesc, acum, în prag de primăvară.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments