full screen background image

Nouă societate de transport și distribuție a agentului termic, cu acţionar unic municipiul Suceava

calorifer 2     Municipiul Suceava ar putea înfiinţa o societate comercială la care va fi unic acţionar şi a cărui obiect de activitate va fi transportul şi distribuirea agentului termic.

Un proiect de hotărâre în acest sens este înscris pe odinea de zi a şedinţei Consiliului Local din această săptămână, nou societate pe acţiuni, cu un capital social de 90.000 de lei, urmând a fi înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului sub denumirea de Transagent.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, în fiinţarea unei societăţi comerciale cu acţionar unic municipiul Suceava reprezintă, în acest moment, alternativa la constituirea unei direcţii de specialitate în cadrul Primăriei Suceava care să preia, în gestiune directă, activitatea de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic de la actualul prestator, firma în insolvenţă Termica Suceava.

La acest demers s-a recurs după ce o iniţiativă legislativă care să permită transferarea a 157 de angajaţi de la Termica în subordinea Primăriei a fost respinsă de către autorităţile centrale din Capitală.

Primarul Sucevei, Ion Lungu: “Având în vedere situaţia existentă la nivelul municipiului, în contextul în care serviciul de alimentare cu energie termică este încă asigurat de societatea comercială Termica, care se află în procedură de organizare judiciară, existând premisa deschideri proceduri falimentului, şi dată fiind situaţia precară a operatorului de utilităţi, se impune adoptarea unei măsuri de natură să asigure continuitatea prestării acestui serviciu”.

Societatea comercială Transagent ar urma să fie coordonată de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) constituită din 3 reprezentanţi ai acţionarului unic şi va fi administrată de Consiliul de Administraţie format din alţi 3 membri. Totodată, în şedinţa din această săptămână, aleşii municipali vor analiza şi un proiect de hotărâre referitor la reluarea procedurii pentru delegarea gestiunii de serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice,  la licitaţia în cauză trebuind să se înscrie – dacă intenţionează să presteze acest serviciu -, inclusiv noua constituită Transagent.

O licitaţie similară a fost derulată şi în anul 2014, procedura delegării serviciului nefinalizându-se cu desemnarea unui câştigător. Astfel, după două etape de licitaţie, la care nu s-au înscris minim 3 competitori, s-a trecut, conform legii, la negocieri, iar la acestea au fost invitaţi prestatorul titular, Termica Suceava şi Thermonet Suceava, societate nou constituită, cu sediul social pe strada „Energeticianului” din Suceava, şi având ca acţionari pe Adrem Invest Bucureşti (51%) şi Elsaco Botoşani (49%).

Întrucât Termica a fost declarată neeligibilă  pe motiv de insolvenţă şi de datorii mari la bugetul consolidat la statului, procedura a continuat cu Thermonet.

Negocierile cu această firmă au eşuat din cauza neînţelegerilor survenite asupra prevederilor din caietul de sarcini privind tariful pentru transportarea, distribuirea şi furnizarea agentului termic.

comments

comments