full screen background image

În fiecare școală, se înființează comisii anti-corupție

inspectorat scolar     Inspectoratul Școlar a solicitat tuturor unităților de învățământ din județ să înființeze comisii care să verifice eventuala implicare a angajaților în acte ilegale.

Cererea survine unei adrese din partea Ministerului Educației, care prevede o luptă directă cu abuzurile și șpăgile.

Măsura impusă de la centru a suscitat discuții uneori nefavorabile în rândul cadrelor didactice, multe dintre ele considerând că respectivele comisii nu vor duce neapărat la intensificarea activităților coercitive.

Directorii de şcoli au fost instruiţi cu privire la activitatea şi rolul acestor comisii şi la modalităţile de prevenire şi combatere a corupţiei.

Deocamdată, până la apariția rezultatelor, profesorii au de completat situaţii, evidenţe, documente constatatoare, fişe de evaluare, rapoarte, planificări şi chestionare.

Potrivit solicitării ministerului, comisiile din școli “trebuie să aibă în grijă respectarea eticii profesionale” – formulare ambiguă, care lasă loc de interpretări.

Comisia anti – corupție se adaugă celor peste 20 de comisii care există în fiecare școală și care vizează aspecte legislative, educative, de formare profesională, organizatorice și de ordine interioară.

Membrii acestor comisii nu sunt plătiți în plus pentru munca depusă, așa încât – în unele cazuri – comisiile respective există doar cu numele.

comments

comments