update – În jurul orei 13, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a fost dus la sediul DNA, pentru audieri.
Procurorii DNA au ridicat o cutie cu documente și mai multe componente de calculator, din biroul prefectului.
Ei au refuzat să facă orice declarații referitoare la acest caz.
Procurorii DNA fac percheziţii, vineri dimineaţă, la Prefectura Suceava şi la Primăria Brodina, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu şi de fals, comise în perioada 2012 – 2014, în care sunt urmăriţi penal prefectul judeţului, Florin Sinescu şi primarul din Brodina.
Într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, Direcţia Naţională Anticorupţie precizează că în acest caz au loc percheziţii la şapte adrese din municipiul Suceava şi comuna Brodina, dintre care trei sunt la sediul unei instituţii publice, iar restul la o societate comercială cu trei puncte de lucru şi la locuinţa unei persoane.
Conform surselor citate, în acest dosar procurorii DNA fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, infracţiuni de serviciu şi infracţiuni de fals, comise în perioada 2012 – 2014.
Şi în 20 ianuarie procurorii DNA au făcut percheziţii la Prefectura Suceava, respectiv în biroul prefectului judeţului, Florin Sinescu, şi la Primăria Brodina, anchetatorii ridicând atunci o serie de documente.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmărit penal de DNA şi într-un alt dosar penal, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că nu l-a demis pe primarul PSD al comunei Udeşti, care fusese găsit în incompatibilitate, şi nu a cerut revizuirea mai multor hotărâri ale Consiliului Local al comunei Udeşti, deşi ştia că sunt ilegale.
Potrivit procurorilor DNA, prin aceste hotărâri de consiliu local a fost concesionată ilegal o suprafaţă de 806 hectare din patrimoniul comunei asociaţiei Oadici Udeşti, înfiinţată la iniţiativa primarului din Udeşti, Savel Botezatu, cu complicitatea casierei Primăriei Marinela Borza şi a unor angajaţi ai primăriei, în vederea obţinerii, în mod nelegal, de subvenţii de la APIA Suceava.
De asemenea, prefectul este acuzat de ingerinţe în afara cadrului legal întrucât, în toamna anului 2012, a intervenit în activitatea APIA Suceava pentru a determina funcţionari ai instituţiei să aprobe acordarea subvenţiilor către asociaţia din Udeşti, deşi cererea nu era eligibilă.