full screen background image

Depozitul de deşeuri de la Moara, executat 100%

nechifor 0306     Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că depozitul ecologic de la Moara este executat în proporţie de 100%, iar testele pentru tratarea chimică a levigatului au fost efectuate şi respectă parametrii proiectaţi.

După efectuarea testelor bacteriologice, depozitul va putea fi recepţionat de Consiliul Judeţean Suceava, titularul investiţiei.

Nechifor: “După recepţie, putem pregăti procedurile de selectare a operatorului, în condiţiile în care vom putea estima şi o dată a recepţiei staţiei de transfer de la Pojorâta. Din punctul meu de vedere, varianta optimă de operare în gestionarea deşeurilor ar fi de adoptare a unui tarif unic pe judeţ, pentru a nu crea diferenţe la tariful pe care îl plăteşte populaţia. Această opţiune ar presupune un singur operator la nivelul întregului judeţ. Pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi de la Moara, dar şi al întregului sistem de management al deşeurilor trebuie organizată licitaţie internaţională.”

Deoarece România nu a transpus încă în legislaţia naţională directiva europeană care reglementează modul în care se atribuie contractele de concesiune pentru acest tip de sistem de management integrat al deşeurilor, licitaţia se va derula după procedura stabilită în legislaţia românească.

Valoarea totală a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean Suceava şi administraţiile locale).

comments

comments