full screen background image

Doi hoţi de animale, din Vadu Moldovei, arestaţi de poliţişti

arestat     Din experienţa anilor anteriori, s-a constatat că, odată cu apropierea primăverii, creşte numărul furturilor de animale, în special pentru a fi revândute şi sacrificate ilegal.

În ultima perioadă, poliţiştii au dispus măsuri operative de intensificare a activităţilor specifice pentru identificarea autorilor în mai multe cauze de furturi de animale rămase cu autori necunoscuţi.

În urma continuării cercetărilor în 4 cazuri de furt de animale, comise în perioada 2013 – 2014, pe raza comunelor Boroaia, Forăşti şi în municipiul Fălticeni și înregistrate cu autori necunoscuţi, polițiștii au reușit, marţi, identificarea a două persoane bănuite de comiterea furturilor ca fiind un tânăr, de 22 de ani, şi un bărbat, de 33 de ani, ambii din comuna Vadu Moldovei.

Astfel, polițiștii au probat activitatea infracțională a celor doi, care au sustras 3 cai și mai multe ovine, din gospodăriilor unor cetățeni, prejudiciul total fiind de peste 15.000 de lei.

Din cercetările efectuate, s-a constatat că, în noaptea de 5/6 noiembrie 2013, cei doi au pătruns fără drept într-o anexă aparţinând unui bărbat din comuna Boroaia şi au sustras o cabalină.

Pe 25 martie 2014, cei doi au sustras, de la o stână, 13 ovine, în valoare de aproximativ 6.000 de lei.

Pe data de 8 iunie 2014, în intervalul orar 08.00 – 15.00, unul dintre suspecţi a sustras o cabalină, de pe o păşune, de pe raza satului Boura.

La data de 20 iunie 2014, în jurul orei 19.00, cei doi au sustras, de pe o păşune, de pe raza comunei Forăşti, o altă cabalină.

Cele patru dosare penale au fost conexate, fiind dispusă măsura reţinerii celor doi, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de miercuri să fie prezentaţi Judecătoriei Fălticeni cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi suspecţi au fost încarcerați în arestul I.P.J. Suceava.

Neluarea unor măsuri minime de siguranţă duce însă şi la creşterea riscului de victimizare privind astfel de furturi.

Cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale sunt:
– neglijenţa în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele, în cadrul gospodăriilor particulare;
– lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora;
– neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum şi lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare;
– lipsa de vigilenţă a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creştere a animalelor şi păsărilor.

Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, poliţiştii vă recomandă următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor:
• asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor, garajelor, grajdurilor sau coteţelor;
• asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii;
• nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe izlaz sau pe câmp;
• nu invitaţi în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curţii şi modul în care asiguraţi securitatea animalelor şi păsărilor;
• când intraţi în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;
• dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa.
• duceţi animalele la păşunat împreunaăcu ceilalţi săteni şi asiguraţi prin rotaţie paza acestora, iar daca aveţi posibilitatea, angajaţi o persoana cunoscuta şi serioasă pentru a face acest lucru;
• nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuinţe sau in locuri izolate, fara să asiguraţi paza acestora;
• atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulaţia publica, dar şi o tentaţie pentru hoţi.

Respectarea acestor măsuri minime de prevenţie vă poate ajuta să vă protejaţi bunurile proprii de acţiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid.

De asemenea, de cele mai multe ori, hoţii, chiar dacă sunt identificaţi, nu au posibilităţi de a vă despăgubi.

Dacă sunteţi victima unui furt, sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi, până la sosirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luaţi măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!

comments

comments