full screen background image

Sofia Vicoveanca: “Dacă renunțăm și la aceste frumoase datini, ne pierdem identitatea”

sofia1     Cunoscuta interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca, supranumită şi „privighetoarea Bucovinei”, a stat de vorbă cu Iulia la “Viva CAFÉ.”

Solista Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin cântecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului moldovean.

Sofia Vicoveanca, doamna cântecului popular românesc, este extrem de sinceră și deschisă.

Domnia sa ne­-a spus cum arată agenda ei în perioada următoare:

“Pe data de 21 februarie o să fiu la Torino, pe 28 și 1 martie o să fiu la Londra, sunt înregistrări noi, cântece cum am obișnuit publicul, vor apărea 23 de piese noi, orchestrate de către Viorel Leancă, cu orchestra din Suceava. Titlul îl aleg în funcție de piesa cea mai reușită, întotdeauna primul cântec trebuie să fie cel mai puternic.”

Muzica populară este un mijloc de rezistență pentru tot ce înseamnă tradiția:

“Să nu uităm că trăim într-­o zonă plină de tradiții și obiceiuri și ar fi păcat…dacă renunțăm și la aceste frumoase datini, ne pierdem identitatea. Iar zona este superbă, putem concura cu orice țară din lume care se laudă cu frumusețile naturii.”

Cântece ca “Lume, lume trecătoare”, “M­-am sfădit rău cu bădița”, “Am avut un pui pe lume”, “Bătrânețea când te bate”, “Bucovină, mândră floare”, “Ăsta­-i joc din Bucovina” etc. stau martore  ale dedicării sale pentru folclorul românesc.

Sofia Vicoveanca ne­-a dezvăluit când și cum a descoperit acestă aplecare spre muzica populară:

“Oau! Unde m­-ați dus! Pe 1 octombrie trecut am făcut 55 de ani de cântec, am trecut pe cel de­-al 56-­lea an de cântec. Sunt certată cu cafeaua, cu țigara, cu alcoolul, duc o viață sportivă. De o viață de om cânt și o duc înainte! În adânc, rămân fata de la țară.”

Talentul său de excepţie a fost apreciat nu doar în România, ci şi în multe alte ţări – Germania, Israel, Portugalia, SUA, Franţa, Danemarca.

Indiferent de vârstă, Sofia Vicoveanca rămâne aceeaşi – cea care a făcut cunoscută zona Bucovinei, prin cântecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului moldovean.

sofia2

comments

comments