full screen background image

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi: “Municipiul Suceava va avea un cinema 3D, funcţional, în toamna acestui an”

hars 1     Pe 18 aprilie, va expira contractul între municipalitatea suceveană şi firma “Rosal”, cea care colectează deşeurile menajere din localitate.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a declarat, în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, joi, la Radio Viva FM, că, pentru rezolvarea problemei ar fi trebuit să înceapă, încă de vara trecută, procedurile de organizare a unei licitaţii, lucru ce nu poate fi făcut în doar două luni de zile.

Harşovschi: “Pe 18 aprilie, expiră contractul de concesiune a serviciului de gestiune delegată a deşeurilor menajere. Aceste buncăre, cum le spunem noi, nu mai are cine să le ridice. Actuala societate care face acest lucru, “Rosal”, care a câştigat serviciul în 2007, îşi încheie contractul pe 18 aprilie. După această dată, fie îl preia Primăria, ceea ce nu se poate, fie îl scoatem la o licitaţie. Nu ştiu ce s-a aşteptat, nu dau vina pe cei care au fost înaintea mea, dar trebuia făcute demersuri, încă de prin lunile august sau septembrie. Este o procedură pentru licitaţie, trebuia să ne întâlnim, să dezbatem ceeea ce ne dorim în municipiul Suceava. Am fi finalizat procedura de licitaţie şi, pe 18 aprilie, făceam transferul căte societatea câştigătoare, foarte elegant. Urmează ca, în perioada următoare, să găsim o soluţie pentru următorii 10 sau 12 sau 14 ani, pentru deşeurile menajere.”

În muncipiul Suceava, deşeurile menajere ar putea fi colectate, pe viitor, în buncăre ecologice îngropate.

Lucian Harşovschi, a precizat că municipalitatea intenţionează amenajarea a 120 de astfel de puncte de colectare, concomitent cu dotarea cu pubele a tuturor caselor din Suceava.

Harşovschi: “Am propus colegilor consilier un număr de 120 de puncte îngropate de colectare a deşeurilor menajere. Restul, până la cele 257 de buncăre amplasate pe platforme betonate şi îngrădite, pe care le avem acum, vor fi de suprafaţă, pentru că nici terenul nu permite altfel în anumite zone ale oraşului. Am mai propus ca un număr de 5.500 de case, câte sunt în municipiul Suceava, să primească, prin viitorul contract, câte două pubele, una pentru deşeuri menajere şi una pentru deşeuri reciclabile. Uniunea Europeană ne obligă, din ce în ce mai mult, să colectăm selectiv.”

Viceprimarul Harşovschi a mai spus că un draft al viitorului contract va fi afişat, începând de vineri, pe site-ul Primăriei, pentru dezbatere publică.

Lucian Harşovschi a vorbit şi despre continuarea lucrărilor la fostul cinematograf “Modern” din Suceava, care va deveni Centrul Cultural Bucovina.

Obiectivul de investiţii va fi terminat la mijlocul acestui an, a spus Harşovschi.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, joi, la Radio Viva FM, Harşovschi a precizat că, după părerea sa, sucevenii vor putea viziona filme 3D, în respectiva locaţie, din toamna acestui an

Harşovschi: “În momentul de faţă, acolo se lucrează. Cinematograful este proiectat cu o capacitate de 300 de scaune modulare. Municipiul Suceava va avea un cinema 3D, funcţional, în toamna acestui an. Pentru că, în cel mult două săptămâni, vom porni procedura de licitaţie pentru utilarea acestui cinematograf. Sperăm ca prin iunie, iulie, atunci când se vor face ultimele retuşuri la Centrul Cultural Bucovina, să amplasăm scaunele şi aparatura. Mai rămâne o problemă extrem de importantă – cine va opera acest cinematograf şi cum va face să aducă filme noi la Suceava. Pentru că una e când faci parte dintr-o reţea mare de cinematografe şi plăteşti o taxă, alta când aduci un film nou pentru Suceava. Dar, repet: cel mai târziu la finalul toamnei, va exista cinema 3D în Suceava.”

Nici problema câinilor comunitari nu a fost ocolită în cadrul emisiunii.

Firma care se ocupă, în municipiul Suceava, de prinderea câinilor vagabonzi are un plan de capturarea a 300 de animale în fiecare lună.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat că în fiecare dimineaţă i se prezintă un raport referitor la zona în care sunt prinşi câinii, la talia acestora şi la faptul dacă au fost capturaţi după un program sau la reclamaţiile cetăţenilor.

Harşovschi: “De pe 2 februarie, de când am intrat în funcție, s-a reluat “mai aprig” această activitate. De exemplu, miercuri s-au strâns 15 câini şi marţi, 8. Firma ce se ocupă de prinderea câinilor vagabonzi are un plan de 300 de animale, în fiecare lună. În fiecare dimineaţă, mi se prezintă un raport cu zona unde au fost prinşi câinii, cu numărul lor, ce talie au fost – mare sau mică, şi dacă s-au strâns după reclamaţii sau în baza unui program. Ducem echipa într-o zonă şi deja sună din altă zonă, dacă mai sunt incidente. Continuând 3-4 luni de zile să prindem câte 300 de câini lunar, Suceava va arăta altfel.”

Lucian Harşovschi a mai spus că, în prezent, în adăpostul din Lunca Sucevei sunt aproximativ 1.200 de câini.

Harşovschi: “Numărul variază, în funcţie de adopţii. Se adoptă şi internaţional, în colaborare cu cei de la Fundaţia “Pro Anima”, se mai adoptă şi local, dar, din nefericire, o parte ajung pe străzi. de accea, am dat ordin şi niciun câine nu se mai adoptă fără să ştiu şi eu. Să vedem exact, cu fotografia câinelui, să nu-l vedem pe străzi. În paralel, vom avea şi o campanie de sterilizare a câinilor de la case şi curţi.”

comments

comments