full screen background image

Ultimele pregătiri pentru Ziua Colegiului “Nicu Gane” din Fălticeni

mihaela barbacut     Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni a împlinit 145 de ani de existenţă.

După o săptămână de manifestări diverse, sărbătoarea va culmina cu o serie de activităţi care vor avea loc vineri, 13 februarie.

Directorul unităţii de învăţământ, Mihaela Bărbăcuţ, a vorbit, în emisiunea “Viva Cafe”, despre ceea ce înseamnă Colegiul “Nicu Gane”.

Bărbăcuţ: “Nicu Gane înseamnă o şcoală de elită, înseamnă performanţă, înseamnă cultivarea unor valori, înseamnă încrderea în repere.”

Prof. Mihaela Bărbăcuţ a declarat că ziua de vineri va fi plină de manifestări artistice, de la vernisaje şi expoziţii, până la recitaluri de muzică, susţinute de actuali şi foşti elevi ai colegiului fălticenean.

Bărbăcuţ: “Am pus totul sub semnul artei şi al promotorilor acesteia care au marcat istoria instituţiei. M-am jucat puţin cu “Ars longa, vita brevis” şi i-am dat denumirea “Ars longa, educatios empiterna”, cumva şi în legătură cu titlul de anul trecut, care era “Educaţie şi cultură”. Iată, acum, “Arta e lungă şi educaţia e eternă”. Vor fi momente muzicale, expoziţii, întâlniri ale elevilor cu artiştii, în prima parte a zilei. Apoi, va avea loc evenimentul central, un recital cu tenorul Radu Casian, “Miracolul muzicii”, un fost elev al nostru care activează la Iaşi. De asemenea, vor expune trei mari artişti, foşti elevi ai colegiului – Gabriel Baban, Anton Costân şi Ioan Şoldănescu. E o idee mai veche de a mea să facem din sălile colegiului un fel de muzeu. Am considerat că holul de marmură este un spaţiu care se pretează foarte bine evenimentelor festive, are şi o acustică specială. În trei zone delimitate ale acestui spaţiu, vom avea trei expoziţii în una, reunite sub titlul “Triadă Ganescă”, tocmai în ideea de unitate în diversitate. Mergem apoi pe un solilocviu despre artele vizuale, cu profesorul Ioan Benţa, fostul nostru coleg, sub titlul “Vreme trece, vreme vine”. În aula colegiului, vom avea un stand de mobilier, decoraţiuni şi obiecte de artă. Avem un parteneriat cu muzeele fălticenene şi am reuşit să aducem, din nou, acasă, câteva dintre lucrările pictorilor mai vechi – Ştefan Şoldănescu, Teodor Tatos, Aurel Băeşu. Acolo, va fi şi o colecţie de obiecte din colecţia personală a profesorului Nelu Mihăilă, colecţie de obiecte şi picturi care au aparţinut lui Radu Orac, lutier, pictor şi instrumentist, care a fost şi el elev al colegiului nostru.”

Directorul Colegiului Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni a adresat şi o invitaţie celor care doresc să participe la sărbătoare.

Mihaela Bărbăcuţ: “Profit de ocazie şi lansez o invitaţie publicului fălticenean şi nu numai. O invitaţie pentru vizitarea expoziţiilor, întrucât acestea vor rămâne deschise timp de o săptămână, în perioada 13 – 20 februarie.”

Colegiul “Nicu Gane” Fălticeni este, conform unui studiu efectuat de Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională, printre cele mai solicitate unităţi de învăţământ de elevii claselor a VIII-a din judeţ.

comments

comments