full screen background image

Ecologizarea exploatării miniere Călimani se confruntă cu lipsa banilor

calimani     Începute în urmă cu 7 ani, lucrările de reabilitare ecologică la Exploatarea minieră Călimani sunt departe de finalizare.

Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj Napoca – care se ocupă de aceste investiții în colaborare cu alte 2 firme – a efectuat lucrări de 23 de milioane de lei.

Anterior, executant a fost o societate germană, cu care, însă, Ministerul Economiei a reziliat contractul pe motiv de nerespectare a clauzelor.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava a precizat că în program au fost prinse intervenţii pentru dezafectarea instalaţiilor de exploatare şi preparare a sulfului, amenajarea depozitelor de resturi miniere şi uzinale, ecologizarea traseului conductei de steril şi lucrări de evacuare a apelor poluate.

Exploatarea din Călimani a fost dată în folosință în 1970, cercetările geologice arătând prezenţa unei cantități importante de sulf.

După 1990, lipsa fondurilor financiare a dus la scăderea producției și apoi la închiderea obiectivului, sute de mineri fiind trecuți în șomaj.

comments

comments