full screen background image

Viorel Blănaru, din cadrul Direcţiei pentru Cultură: “La Cetatea de Scaun, nu este rezolvată problema spaţiilor muzeale”

viorel blanaru viva     Lucrările la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi finalizate, printr-un proiect european, în luna aprilie a acestui an.

Prezent astăzi în emisiunea “VIVA Cafe”, Viorel Blănaru, referent de specialitate superior în cadrul Direcţiei judeţene pentru Cultură Suceava, a declarat că lucrarea nu se ridică la nivelul aşteptărilor, pentru că nu este rezolvată problema spaţiilor muzeale.

Blănaru: “Nu este aşa cum ne aşteptam cu toţii să fie. Nu este rezolvată problema spaţiilor muzeale, deocamdată. Poate va fi rezolvată până la mijlocul acestei veri, când se va pune problema dării în funcţiune, în totalitate, a Cetăţii de Scaun. Poate, până atunci, vor fi gata şi spaţiile muzeale respective. Adică vom putea vedea acolo lucruri pe care cândva, acum aproape 120 de ani, Romstorfer, acel şef al Comisiei Monumentelor din partea Vienei, venea la Suceava şi începea acele săpături arheologice. Cetatea de Scaun a Sucevei este poate cel mai important monument, dacă îl socotim din punct de vedere al vechimii. Este la fel de veche ca şi Curtea Domnească, lăsată într-o profundă paragină, o cetate similară care putea să existe undeva în centrul Sucevei. Cetatea de Scaun este la fel de importantă ca şi celălalt monument UNESCO de la nivelul nunicipiului Suceava, Biserica Sf. Gheorghe a Mănăstiri Sf. Ioan.”

Viorel Blănaru a vorbit şi despre alt proiect cu fonduri europene, refacerea completă a Muzeului de Istorie.

Blănaru: “Constructorii sunt obligaţi să respecte proiectele care se fac pentru asemenea lucrări, pe fonduri europene. În cazul în care nu sunt capabili să respecte aceste proiecte, sunt înlocuiţi cu alţii. În acest context, se pare că firma care lucrează la muzeu, o face foarte bine. Este aceeaşi firmă care a lucrat şi la Cetatea de Scaun, şi la Mănăstirea Dragomirna, şi încă la o serie de monumente din judeţ. Este o firmă care merită tot respectul, din acest punct de vedere. Ceea ce încă nu este rezolvat la muzeu este acea porţiune care aparţine de muzeul propriu-zis, de aspectul muzeal, respectiv funcţionalul, în ceea ce priveşte vizitarea, expoziţiile propriu-zise şi ceea ce va conţine, ca muzeu, pe viitor. Muzeul din Suceava a fost primul muzeu din ţară care, în 1969, prin grija directorului de la acea vreme, domnul Octav Monoranu, avea o Sală a Tronului. O sală, singura din contextul est-carpatic al ţării, care a rămas viabilă până la desfiinţarea ei, prin începerea lucrărilor de restaurare.”

comments

comments