full screen background image

Tiberiu Maerean: “În acest an, 6,5 milioane de lei pentru dezvoltarea municipiului Rădăuţi”

maerean viva     Primarul interimar al municipiului Rădăuţi, Tiberiu Maerean, este destul mulţumit de proiectul de buget al localităţii, pentru anul în curs.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată miercuri la Radio VIVA FM Rădăuţi, Maerean a precizat că, pentru capitolul dezvoltare, va fi alocată suma de 6,5 milioane de lei.

Maerean: “În afară de finanţarea pe care o asigurăm în integralitate, pentru 12 luni, aşa cum prevede legislaţia în materie, asigurăm şi o finanţare la dezvoltare de 6,5 milioane de lei. Sigur, ne-am fi dorit sume mult mai mari. Însă, prin faptul că, în acest an, de la bugetul de stat nu mai primim nimic, a trebuit să ne limităm la resursele proprii. Finanţarea secţiunii de dezvoltare este făcută în aşa fel încât, de exemplu, pentru şcolile şi grădiniţele din municipiu, să asigurăm, pentru fiecare în parte, lucrările pe care le-am apreciat, împreună cu directorii unităţilor şcolare respective, ca fiind prioritare. Ei au făcut, normal, nişte solicitări mai consistente, însă a trebuit să ne limităm la posibilităţile bugetare ale acestui an. Dar, fiecare primeşte câte ceva, astfel încât să-şi rezolve una sau mai multe probleme.”

Tiberiu Maerean a precizat că Şcoala Gimnazială nr. 1, pentru care acest an este unul aniversar, va beneficia de fonduri mai consistente.

Maerean: “Şcoala Gimnazială nr. 1 – Gheorghe Popadiuc -, pentru care anul acesta este un an universar, se va bucura de o serie de finanţări mai consistente din partea municipalităţii. Mai ales că, în ultimii ani, a fost destul de văduvită în ceea ce priveşte capitolul investiţii şi reparaţii în şcoală.”

Primăria a solicitat Ministerului Dezvoltării banii necesari pentru finalizarea reabilitării cantinei şi internatului de la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi”, precum şi o extindere a Şcolii Generale nr. 3 “Mihai Eminescu”.

Municipalitatea va continua şi activitatea de modernizare a celor 10 drumuri începute anul trecut.

Maerean: “Vom continua lucrările de modernizare a celor 10 drumuri începute anul trecut, la care vrem să adăugăm şi un pachet de reabilitare, prin betonare, de şanţuri şi de podeţe, astfel încât acele drumuri să capete o formă şi o funcţionalitate normală. Şi de care noi, rădăuţenii, am fost văduviţi. Chiar şi pe cele 10 străzi începute anul trecut sunt probleme, în sensul că încă nu sunt gata o serie de lucrări la reţelele de apă şi de canalizare. Trebuie să vedem cum vom gestiona aceste aspecte, pentru a rezolva inclusiv problema modernizării. Oricum, noi am prins în buget 2,7 milioane de lei pentru aceste străzi.”

Primarul de Rădăuţi a mai spus că, în Rădăuţi, sub 50% din reţeaua de drumuri este modernizată.

Maerean a amintit şi despre o sponsorizare din partea firmei Schweighofer, pentru terminarea lucrărilor la Căminul pentru persoane vârstnice, de pe strada Frâncei.

Maerean: “Acolo, mai avem de făcut utilităţile, însemnând enegie electrică şi gaz, plus ceva, puţin, în curte – de pavat, de amenajat spaţii verzi ş.a.m.d.”.

Primăria trebuie să mai prindă în buget şi suma de 1,3 milioane de lei, reprezentând cota parte la cofinanţarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare.

Maerean: “Ne trebuie 1, 3 milioane de lei, cota parte la cofinanţarea pentru ceea ce înseamnă modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de apă şi de canalizare. Sumă extrem de mare, pe care noi am prevăzut-o în buget, dar vom vedea cum vom face cu plata. Vom vedea şi în ce măsură firma Pffeifer se va achita de prevederile contractuale, de caietele de sarcini. În măsura în care treaba va fi OK, şi mă refer, în primul rând, la reabilitarea stradală, dăm drumul la bani. Nu, nu dăm drumul la bani. Ne războim până obţinem lucru de calitate, la un preţ corespunzător.”

comments

comments