full screen background image

Controalele medicale periodice pot depista şi cele mai grave boli

brada la Dim Ani     Controalele medicale periodice pot preveni şi depista precoce chiar şi cele mai grave boli.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat, miercuri, în emisiunea “Dimineţi Animate”, că, de cele mai multe ori, cancerul depistat în formă incipientă poate fi tratat.

Brădăţan a mai spus că în judeţul Suceava incidenţa unor anumite tipuri de cancer este mai ridicată.

Care sunt acestea ne spune chiar el.

Brădăţan: “Zona noastră este o zonă în care cancerul de col uterin, mai ales cu implementarea programului de screening, s-a constatat că are o incidenţă foarte mare, dar, pe lângă acestea, avem o incidenţă foarte mare a cazurilor de cancer pulmonar. E e o zonă cu minerit, e o zonă cu oameni care au lucrat la tuneluri ş.a.m.d., deci boli profesionale, care pot degenera în cancere pulmonare. Mai vorbim de o incidenţă mare a cancerelor digestive, în principal gastrice, dar şi de colon. Şi, apoi, cancerul de prostată are o incidenţă crescută. Totuşi, această afecţiune poate fi tratată, dacă este depistată la timp.”

Stresul, alimentaţia necorespunzătoare, poluarea şi condiţiile precare de viaţă pot duce la îmbolnăvirea cu cancer.

Pe 4 februarie se marchează, în fiecare an, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, care militează pentru conştientizarea cancerului în rândul populaţiei şi pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva cancerului.

comments

comments