full screen background image

Reîmpăduririle, blocate în pădurile particulare

Digital Camera     Odată ce fenomenul tăierilor îşi diminuează amploarea, obiectivul principal al Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava devine reîmpădurirea suprafeţelor neregenerate, se arată într-o informare a instituţiei.

Astfel, a fost demarată o acţiune masivă de identificare a terenurilor despădurite, urmată de somarea deţinătorilor acestora, în vederea regenerării.

Conform statisticilor ITRSV, la finele lui 2013, suprafaţă de regenerat era de 6.352 de hectare, respectiv 0,02% din fondul forestier sucevean.

Din total, 1.729 de hectare sunt aferente pădurilor statului, administrate prin ocoale silvice de stat, 601 de hectare aparţin primăriilor, iar 4.022 de hectare sunt deţinute de persoane fizice sau juridice, cu sau fără servicii silvice asigurate.

“Dacă în pădurile deţinute de primării şi administrate prin ocoale silvice de stat situaţia regenerării este relativ uşor de asigurat, datorită colectării fondului de conservare, în pădurile aparţinând persoanelor fizice lipsa resurselor financiare destinate regenerării blochează aproape total acţiunea de reîmpădurire”, precizează Daniel Constantin Coroamă, şeful ITRSV Suceava.

În acest moment, cel mai mare producător de puieţi, având asigurate suprafeţe în pepiniere, este Direcţia Silvică Suceava, cu un excedent de circa 3 milioane de bucăţi, numai în acest an.

“S-au purtat discuţii intre ITRSV Suceava şi Direcţia Silvică Suceava, pentru a se găsi soluţii de ieftinire a puieţilor în acest an, în scopul impulsionării proprietarilor persoane fizice să planteze suprafeţele neregenerate”, explică inspectorului şef Daniel Constantin Coroamă.

ITRSV a monitorizat, în anul 2014, împădurirea a 1.625 de hectare, din care 913 de hectare în fond forestier de stat, 366 de hectare în pădurile aparţinând primăriilor şi 596 de hectare în suprafeţe proprietate a persoanelor fizice şi juridice.

comments

comments