full screen background image

Adriean Videanu, dus în arestul Poliției Capitalei

av     Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost scos marți din sediul DIICOT și dus în arestul Poliției Capitalei.

Videanu a fost adus cu o dubă a Poliției la DIICOT, unde procurorii l-au anunțat că a fost schimbat expertul care va realiza expertiza în dosarul Romgaz.

În prezent, Videanu se află în arest preventiv, măsură dispusă într-un alt dosar instrumentat de DNA, în care este implicată și fosta șefă a DIICOT Alina Bica.

DIICOT a cerut luni președintelui României aviz în vederea începerii urmăririi penale a lui Adriean Videanu pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii), abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că, prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

comments

comments