full screen background image

Luni începe sesiunea parlamentară

Senat     Va fi o sesiune plină, pentru că Parlamentul are termen până în luna iunie să adopte un nou Cod Electoral care să conţină inclusiv soluţii pentru simplificarea votului românilor din diaspora. Aşa anunţa săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni cu reprezentanţii partidelor parlamentare. Tot în această sesiune, aleşii îşi propun să simplifice procedura de ridicare a imunităţii, dar şi să adopte o nouă legislaţie pentru finanţarea partidelor.

După consultările cu partidele parlamentare, de săptămâna trecută, preşedintele a prezentat priorităţile Legislativului.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluție legislativă pentru a asigura votul în diaspora, legislația privind alegerile locale și parlamentare, legea partidelor și a finanțării partidelor și a campaniilor electorale.

Partidele susţin că vor reducerea numărului de senatori şi deputaţi, dar să fie aleşi printr-un sistem mixt.

Cât priveşte ridicarea imunităţii parlamentarilor, se doreşte simplificarea procedurii. PSD propune modificarea regulamentelor celor două camere ale Parlamentului, în timp ce PNL vine cu un proiect de lege.

Alina Gorghiu, co-președinte PNL: În 48 de ore să fie dat acordul Camerei sau Senatului pe soluția de la parchete avem nevoie de acordul PSD.

Tot în acestă sesiune partidele îşi propun să rezolve problema alegerilor din diaspora.

Victor Ponta, premierul României: Organizarea votului în afara granițelor să fie în atribuțiile Autorității Electorale Permanente.

Vasile Blaga, co-președinte PNL: Susținem votul prin corespondență.

Social-democraţii propun şi schimbarea legislaţiei pentru alegerea aleşilor locali, vor ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Liberalii susţin ca primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi în timp ce UDMR vrea ca actualul sistem să fie menţinut.

Aleşii vor şi o nouă legislatie privind finanţarea partidelor politice, una mai transparentă, dar şi posibilitatea ca un partid să fie înfiinţat cu un număr mai mic de semnături.

Partidele vor ca în această sesiune să-şi reîncepă activitatea Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

comments

comments