full screen background image

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava: “30% din furturile din locuinţe se datorează neasigurării uşilor şi ferestrelor”

epureanu viva 1     Deşi furturile din locuinţe sunt mai puţine decât în anii trecuţi, poliţiştii trag un nou semnal de alarmă referitor la acestea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, Ionuţ Epureanu, invitat, vineri, în emisiunea VIVA Cafe, a declarat că
aproape 30% din acest gen de furturi de datorează neasigurării uşilor şi ferestrelor locuinţelor.

Epureanu: “În anul 2014, s-au înregistrat mai puţine furturi decât în 2013, dar suficient de multe încât să tragem un semnal de alarmă cu privirile la măsurile minime de siguranţă ce trebuiesc luate. Mai bine de un sfert din aceste furturi, aproape 30%, se datorează, în continuare uşilor sau ferestrelor neasigurate. Sunt invitaţii, practic, făcute pentru hoţi. Am discutat, împreună cu colegi de-ai mei, cu unii hoţi “minori”, dacă le putem spune aşa, care nu plecaseră de acasă cu gândul de a fura. Dar, în momentul în care au dat de o casă în construcţie, care nu avea montate ferestre, şi în care erau depozitate diverse bunuri de valoare, le-a străfulgerat prin cap ideea de a comite o faptă infracţională.”

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a precizat că infracţiunile contra patrimoniului sunt cele care generează un pericol social crescut.

Epureanu: “În continuare, infracţiunile contra patrimoniului sunt cele care generează un pericol social crescut. Bineînţeles, şi infracţionalitatea cu violenţă, însă o violenţă moderată şi, în general, iscată pe fondul consumului de alcool sau a unor stări conflictuale latente, precum şi a unor conflicte spontane. În anul 2014, au fost foarte multe infracţiuni de loviri sau alte violenţe, infracţiuni care au căpătat şi o nouă dimensiune, prin adoptarea Noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală. Astfel, creşterile din statistici se datorează şi faptului că înregistrarea acestor infracţiuni nu se mai face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cum era până în februarie 2014, ci organul de poliţie se sesisează din oficiu. Ulterior persoana vătămată, dacă doreşte să-şi retragă plângerea, are la dispoziţie acest instrument şi nu se mai fac cercetări.”

epureanu viva 2

comments

comments