full screen background image

30 ianuarie – “Fără griji pentru vacanța intersemestrială”

doza de educatie     Bun găsit, dragii mei!

În final, a venit vacanța intersemestrială. Scurtă, ce-i drept, dar așteptată de elevi cu nerăbdare, chiar dacă n-a trecut nici o lună de la cea de iarnă. Cred, însă, că cei mai mulți dintre cei care se bucură sunt din rândul elevilor. Pentru că profesorii consideră că e doar o rupere de ritm. Și nu greșesc prea mult. Iar părinții se gândesc cu neliniște ce vor face timp de o săptămână mai micii casei. Pentru că cei mai mulți dintre adulți nu au vacanță. Muncesc în același ritm. Iar acum trebuie să adauge stresului de la muncă și grija felului în care își petrec timpul liber copiii rămași acasă nesupravegheați.

E o îngrijorare îndreptățită, căci nu trebuie să vă mai spun că activitatea principală a juniorilor va fi cea din fața calculatorului. Doar dacă nu vă numărați printre fericiții ce aveți în dotare bunici, ideal la țară, unde cu puțin noroc internetul dă rateuri.

Dacă, însă, nu intrați în această categorie, ce-i de făcut cu micii rămași acasă, la bloc, fără supravegherea unui adult?! Probabil că v-ați făcut ceva planuri sau ați pus la cale o strategie.

O soluție aș putea să vă sugerez și eu. E tot un plan, pe care însă bine ar fi să îl faceți împreună cu cei ce vor trebui să îl respecte. Va fi cu siguranță un program negociat la sânge, căci cei mici sunt printre cei mai buni negociatori. Iar unii dintre adulți își pierd în timp această abilitate. Dar, cu puțin efort, veți reuși.

Cum ar trebui să arate planul de activități de vacanță? Important este ca în fiecare zi cele ce vor fi de făcut să fie cât mai variate. Nu doar pe placul tău, dar nici doar pe placul lui. Iar dacă puneți programul pe hârtie, îl afișați în camera copilului, preventiv – căci vacanța poate cauza amnezie bruscă – aveți toate șansele ca cel mic să nu stea doar la calculator. Un pic de lectură, un strop de matematică, ceva scriere de teme, activitățile în cadrul diferitelor cluburi în care este deja înscris și bineînțeles joacă și joc… pe calculator.  Iar planul făcut, dacă e în comun acord, va putea fi respectat. Bineînțeles că n-ar fi rău de stabilit și eventuale… recompense, dar și sancțiuni. Pentru a fi siguri de reușită. Iar la întoarcerea acasă de la serviciu, părinții să comunice nițel cu fericiții ce se bucură de vacanță despre cum le-a fost ziua. Și de o parte și de alta. Nu e prea complicat, nu?!…

Deci, vine vacanța! Scurtă, ce-i drept, dar vine! Să ne bucurăm de ea, lăsându-i pe cei mici să se relaxeze… cât mai activ. Căci, dacă va fi și timp de ieșit la joacă afară și chef din partea celor mici de a o face, pe lângă cele pe care le-ați stabilit în planul negociat, va fi o vacanță perfectă. Desigur, doza de educație trebuie consumată și în vacanță. Zilnic!

0:00

comments

comments