full screen background image

Președintele Ucrainei avertizează: Risc mare de război în Europa

Petro Porosenko     Pericolul unui război în Europa este acum mai mare ca niciodată, susţine preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Liderul de la Kiev a făcut apel la solidaritate în faţa celor care vor să-şi impună, cu forţa, supremaţia pe continent, asta după ce parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie prin care a declarat Rusia stat-agresor. Mai mult, subsecretarul de stat american Victoria Nuland a declarat că soarta întregii Europe depinde de modul în care este soluţionat conflictul din estul Ucrainei.

Petro Poroşenko a mulţumit comunităţii internaţionale pentru sprijinul acordat ţării sale, dar a avertizat că ambiţiile Rusiei merg dincolo de Ucraina şi că este nevoie de eforturi şi mai mari pentru oprirea agresiunii. De asemenea, preşedintele ucrainean consideră că este datoria politicienilor să înveţe lecţiile istoriei.

„Nu trebuie doar să ne aducem aminte despre victimele nevinovate din trecut, ci să ne gândim şi cum să prevenim repetarea unor tragedii similare cu Holocaustul şi cel de-al Doilea Război Mondial. Trebuie să ne opunem împreună noii nebunii imperiale, noilor pretenţii de supremaţie în Europa”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Subsecretarul de stat american pentru afaceri europene, Victoria Nuland, a declarat că o Europă liberă, întreagă şi paşnică se leagă de soarta Ucrainei. Diplomatul american a lăudat Ucraina pentru reformele făcute şi pentru faptul că au fost organizate alegeri.

„Lupta Ucrainei pentru libertate este şi a noastră. Cel puţin, trebuie să ajutăm Ucraina să îngheţe luptele, dar cel mai bine ar fi să închidem graniţa, deoarece, până se opresc interferenţele externe, cauza acestor probleme o să fie o luptă constantă pentru a preveni violenţa să reizbucnească”, a declarat Victoria Nuland.

Peste 5.000 de oameni au murit de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, anul trecut.

comments

comments