full screen background image

Sentință defintivă în dosarul privatizărilor strategice

ciocan judecator     Curtea supremă a dat marți sentința definitivă în dosarul privatizărilor strategice. Astfel, fostul ministru al Economiei și comerțului Corduț Șereș a fost condamnat la 4 ani și opt luni de închisoare. El primit două condamnari pentru fapte diferite, pedepsele fiind contopite.

De asemenea, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei a primit o pedepsă de 4 ani de închisoare.

În același dosar, Dorinel Mucea a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni, Radu Donciu, la 5 ani de închisoare, iar Vadim Beniatov, la 4 ani şi 6 luni. Totodată, Stamen Stancev a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni. Toate sentinţele sunt cu executare şi definitive.

Fostul ministru PC al Economiei și Comerțului, Codruț Șereș, și fostul ministru UDMR al Telecomunicațiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzați de procurori că ar fi utilizat pozițiile pe care le ocupau în Guvern pentru a favoriza anumiți concurenți într-o serie de dosare de privatizare de mare importanță. Anchetatorii susțin că faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept trădare.

Procesul “privatizărilor strategice” a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu. Aceştia au fost trimişi în judecată, în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

În 30 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată şi pe Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

comments

comments