full screen background image

Fermierii suceveni își pot ridica subvenţia pe teren

apia 2     Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava aduce la cunoştinţa agricultorilor din judeţ că a început achitarea drepturilor finale aferente schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru cererile depuse încă din anul 2014.

Astfel, în perioada care urmează, se acordă echivalentul a 70,38 de euro pe hectar, sumă care vine în completarea celor 69 de euro pe hectar ca avans.

Prima etapă a plăţilor s-a consumat în intervalul 16 octmbrie -30 noiembrie 2014, atunci circa 98% dintre fermieri intrând în posesia banilor cuveniţi.

Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,4102 de lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014.

De menţionat este faptul că, până pe 31 mai 2014, în judeţul Suceava fuseseră depuse 57.531 din totalul programat de 57.812 cereri, suprafaţa pentru care se va acorda subvenţia din fonduri europene şi cele de la bugetul de stat fiind de 225.604 de hectare.

Conform APIA, concomitent cu plata diferenţei amintite, se acordă şi ajutoarele naţionale tranzitorii din sectorul vegetal pentru care s-au înaintat cereri în anul anterior.

Pentru culturile în teren arabil, cuantumul sprijinului financiar este de 19,81 de euro pe fiecare hectar.

Totodată, în vederea stimulării activităţii în sectoarele cu potenţial de piaţă, dar şi în scopul creşterii suprafeţelor cultivate cu in şi cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, sprijinul în cauză se suplimentează cu plăţi reprezentând  ajutoare naţionale tranzitorii specifice, decuplate de producţie.

Pentru in şi cânepă de fibră, ajutorul este de 17,45 de euro, la hamei se acordă 335 de euro pe hectare, la tutun se dau 1.290,19 euro pe hectar iar la sfeclă de zahăr subvenţia este de 84,78 de euro pe hectar.

Plăţile se fac la cursul menţionat mai sus.

comments

comments