full screen background image

Blocul de piatră care ar putea să cadă peste câteva locuinţe din Hârtop va fi distrus

bloc de piatra    Primarul comunei Hârtop a anunţat, luni, faptul că unii cetăţeni, care locuiesc pe strada Viei, au semnalat desprinderea unei bucăţi dintr-o stâncă, aflată pe dealul din vecinătate, şi mişcarea acesteia spre piciorul pantei, cu aproximativ 30 de centimetri.

În zonă s-au deplasat imediat un echipaj de la Detaşamentul Fălticeni şi grupa oparativă de la ISU, sub comanda primului adjunct al inspectorului şef, pentru monitorizarea fenomenului.

În urma recunoaşterilor în teren, s-a confirmat existenţa formaţiunii stâncoase, la aproximativ 150 de metri de locuinţele unor cetăţeni, stabilitatea precară a rocii (formă circulară cu diametrul de circa 4 metri) punând în pericol patru case şi trei anexe.

În aceste circumstanţe, s-a luat hotărârea evacuării – de comun acord cu cetăţenii, a şapte persoane (dintre care un copil) şi restricţionarea circulaţiei în zonă.

Persoanele evacuate s-au cazat la rude şi cunoştinţe din localitate.

Pe timpul nopţii s-a supravegheat permanent perimetrul.

Marţi, din ordinul Prefectului judeţului Suceava, o comisie interinstituţională s-a deplasat în zonă, pentru stabilirea cauzei producerii fenomenului geomorfologic, evaluarea riscului şi stabilirea măsurilor de îndepărtare a pericolului.

Comisia a stabilit faptul că, din cauza solului nisipos, îmbibat cu apă, şi în condiţiile hidrometeorologice specifice acestei perioade, există în continuare pericolul prăbuşirii sau deplasării stâncii.

Comisia a constatat, de asemenea, faptul că duritatea rocii este scăzută.

În aceste condiţii, comisia a propus Prefectului judeţului, ca soluţie de primă urgenţă, fărâmiţarea în situ a formaţiunii stâncoase, prin acţiune mecanică, după ce în prealabil vor fi luate măsuri de ancorare a blocului de piatră cu cabluri de forţă şi de securizare a unui perimetru corespunzător.

comments

comments