full screen background image

Religia poate fi studiată în şcoli doar la cerere

elevi-clasa-scriu     Curtea Constituţională (CCR) a hotărât recent că nu trebuie să fie obligatorie depunerea de cereri atunci când elevii nu vor să frecventeze orele de religie.

Astfel, cererile trebuie completate doar dacă se doreşte studierea acestei discipline, potrivit deciziei Curţii, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, notează avocatnet.ro.

Decizia CCR nr. 669/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015 şi se aplică de la aceeaşi dată. „Manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei Religie, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres”, explică judecătorii în Decizia nr. 669/2014.

Ministrul Educației, despre ora de religie: În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia

În 12 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

La o zi după decizia Curţii, reprezentanţii Patriarhiei spuneau despre aceasta că este „discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”.

Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare Senatului, în care solicita respingerea proiectului de lege prin care elevii nu mai sunt obligaţi să participe la ora de religie. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de învăţământ a Senatului.

comments

comments