full screen background image

Inspectorii de muncă au depistat 74 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată

munca la negru     În ultima lună a anului trecut, lucătorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 277 de controale, din care 218 în domeniul relaţiilor de muncă şi 59 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 91 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 51.300 de lei.

În domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii de muncă au efectuat 218 controale, aplicând 38 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 31.800 de lei.

În luna decembrie, au fost depistate 74 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 5 persoane a căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii,  67 de persoane a căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal şi  2 persoane fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 1 angajator, valoarea amenzilor aplicate fiind de 11.000 de lei.

Deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor;  netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.

În domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii au efectuat un număr de 59 de controale.

În urma controalelor efectuate, s-au aplicat 53 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 19.500 de lei.

Deficienţele constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă;  lipsa evaluării riscurilor.

Inspector Şef Romeo BUTNARIU a precizat că, în cursul lunii decembrie 2014, la Inspectoratul Teritorial de Muncă s-au înregistrat 76 de petiţii, 38 de contracte colective de muncă şi acte adiţionale şi  73 de consultanţe legate de contractele colective de muncă.

Ca urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor, s-a constatat faptul că, la data 1 ianuarie 2015, figurează ca fiind înregistrate un număr de 111.931 contracte individuale de muncă active din care 104.891 pe durată nedeterminată şi 7.040 pe durată determinată.

comments

comments