full screen background image

Anumite categorii sunt exceptate de la plata CASS

portofel cu bani     Modificarea legislativă care exceptează anumite categorii, precum copii, tineri, persoane persecutate politic şi magistraţii înlăturaţi politic din justiţie în regimul comunist, veterani de război, revoluţionari, sunt scutiţi de la plata CASS pentru anumite venituri a fost aprobată de Guvern.

Modificarea este introdusă după ce, recent, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Astfel, în Codul fiscal vor fi menţionate explicit următoarele categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), precum şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie, printre care copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură.

Şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului datorează contribuţie, dar numai pentru venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat.

Alte categorii exceptate sunt soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele persecutate politic de fostul regim comunist, magistraţii înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în timpul regimului comunist, veteranii şi văduvele veteranilor de război, persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, luptătorii răniţi în revoluţia din Decembrie 1989.

Aceste categorii de persoane vor fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate în baza acestor legi.

Şi persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, vor beneficia de excepţie.

“Trebuie precizat că pentru persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuţiei este condiţionată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre de guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculează asupra plafonului”, transmite Guvernul.

O altă modificare vizează extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură. Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obţinute din salarii sau pensii.

comments

comments