full screen background image

Toate categoriile de pensii au fost majorate

casa de pensii suceava     Valoarea punctului de pensie este, începând cu 1 ianuarie 2015, de 830,2 lei, anunţă Casa Judeţeană de Pensii Suceava.

Au fost majorate, de asemenea, nivelul tuturor categoriilor de pensii, ajutorul de deces, indemnizaţia de însoţitor acordată pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate, precum şi  cuantumul „pensiei” sociale minime garantate.

Astfel, faţă de 2014, valoarea punctului de pensie pentru anul în curs a fost majorată cu 5%, respectiv de la 790,7 lei la 830,2 lei.

Potrivit noilor prevederi legale, în anul 2015, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, introdusă prin OUG nr. 6/2009, privind pensia socială minim garantată, a crescut la 400 de lei.

Pe de altă parte, cotele de contribuţii pentru anul acesta sunt de 26,5% în cazul condiţiilor normale de muncă, 31,3% în situaţia condiţiilor deosebite de muncă şi de 36,3% în cea a condiţiilor speciale de muncă.

Nivelul minim al venitului utilizat în cadrul contractelor de asigurări încheiate la Casa de Pensii este de 845 de lei.

Contribuţia lunară minimă a persoanelor care încheie un contract de asigurări este de 222 de lei.

Suma datorată este calculată ca fiind 35% din salariul mediu brut pe economie, în cuantum de 2.415 lei.

Rezultatul de 845 de lei se înmulţeşte cu de 26,3%, reprezentând cota de contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă.

Nu în cele din urmă, tot din această lună a crescut şi ajutorul pentru înmormântare.

Ajutorul în cazul decesului asiguratului sau pensionarului a fost stabilit la nivelul de 2.415 lei, iar cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, sprijinul financiar este de 1.208 lei.

comments

comments