full screen background image

Regulamentul şcolar a suferit o serie de modificări

elevi-banci     Regulamentul şcolar a suferit o serie de modificări care îi vizează atât pe elevi cât şi pe profesori. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la teste vor putea contesta rezultatele, profesorii nu vor mai avea voie să-i agreseze verbal sau fizic pe copii, în timp ce şcolile vor fi obligate să ofere consiliere în carieră, dar şi consiliere psihologică elevilor.

Odată cu noul regulament, elevii îi pot cere profesorului ca, în termen de cinci zile, să justifice notele date la lucrări, ajungându-se chiar la reevaluarea lucrării, printr-o solicitare făcută directorului, informează Adevărul.

De asemenea, regulamentul prevede că un director de şcoală nu poate să fie preşedinte sau vicepreşedinte de partid politic la nivel local, judeţean sau naţional, însă nu interzice ca acesta să fie membru al unui partid.

Totodată,noul proiect mai prevede că elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic şcolar, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval.

Tarifele sunt reduse cu 75% și pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice.

Regulamentul aduce însă şi o serie de obligaţii atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Spre exemplu, elevii, nu trebuie să aibă comportamente jignitoare şi discriminatorii şi le este interzis să participe la proteste care afectează desfăşurarea cursurilor sau să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ. Acelaşi document prevede că elevilor le este interzis să aducă în incinta şcolilor materiale cu caracter obscen sau pornografic. Cei care încalcă regulamentul riscă sancţiuni, de la observaţie, până la mustrare scrisă şi, în cazuri extreme, exmatriculare. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia nu au voie să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii. De asemenea, dascălii sunt obligaţi să aibă o ţinută morală demnă şi un comportament responsabil, potrivit regulamentului publicat în Monitorul Oficial. Dascălii mai sunt obligaţi şi să vegheze la siguranţa pe parcursul desfăşurării programului şcolar şi a activităţilor extraşcolare.

comments

comments