full screen background image

Noi patru victime civile la Donețk

donetk     Situația rămâne extrem de tensionată la Donețk (estul Ucrainei), unde patru civili au murit, iar alți cinci au fost răniți ca urmare a tirurilor efectuate pe parcursul nopții de joi spre vineri, în timp ce lupte crâncene s-au dat joi pentru controlul aeroportului din Donețk între armata ucraineană și insurgenți proruși, relatează Ria Novosti și AFP.

Deși confruntările au mai scăzut în intensitate, tirurile au continuat și în cursul dimineții, potrivit unui comunicat postat pe site-ul primăriei din Donețk, centrul regiunii cu același nume.

‘Noaptea de 15 spre 16 ianuarie s-a scurs la Donețk sub vacarmul tirurilor artileriei grele. La ora 09:00, artileria grea se auzea în oraș’, relevă autoritățile municipale, indicând că în urma tirurilor un depozit a luat foc.

‘La locul incendiului am descoperit patru morți și un rănit (ca urmare a tirurilor de artilerie). Toți erau angajați ai acestui depozit’, precizează municipalitatea.

Potrivit serviciilor de urgență, alte patru persoane s-au ales cu răni de gravitate diferită, se afirmă în același comunicat.

După o acalmie relativă în timpul nopții, luptele intense s-au reluat dimineață în zona aeroportului din Donețk, conform surselor ucrainene.

De importanță strategică și simbolică, acest obiectiv, distrus aproape în totalitate, a fost joi epicentrul unor ostilități sângeroase între armata ucraineană și rebeli, care încearcă să-i alunge pe ucraineni, însă aceștia au respins atacurile. Doi soldați ucraineni au murit joi în luptele de la aeroport.

La Kiev, președintele Petro Poroșenko a anunțat trimiterea de unități suplimentare ale armatei în cele mai ‘fierbinți puncte’ din Donbas — zonă minieră care include regiunile Donețk și Lugansk, teatrul unui conflict armat din luna aprilie — într-o întâlnire cu lideri ai facțiunilor parlamentare din Rada Supremă (legislativul unicameral ucrainean).

‘Acum se desfășoară o regrupare a forțelor și sunt trimise unități suplimentare pentru a reface capacitatea de luptă a formațiunilor din teren în cele mai periculoase zone’, a declarat președintele ucrainean, adăugând că, în ultimele patru luni, armata ucraineană și-a consolidat capacitățile într-un grad mare.

‘Toate acestea se fac pentru a demonstra că armistițiul nu reprezintă o slăbiciune, ci o forță. Și cine încearcă să-l încalce în mod cinic și insidios va plăti cu viața’, a avertizat șeful statului.

Conflictul armat din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 4.800 de morți de la declanșarea sa la începutul lunii aprilie, a cunoscut o recrudescență după sărbătorile de iarnă, în pofida armistițiului din septembrie.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de organizarea și înarmarea rebeliunii proruse, precum și de trimiterea unor trupe regulate în Ucraina, ceea ce Moscova neagă categoric.

Mai multe surse ucrainene au afirmat că în asaltul contra aeroportului de joi au fost implicați în special militari ruși, a a căror prezență în Ucraina este estimată la ora actuală de Kiev la 8.500 de persoane.

comments

comments