full screen background image

Doi morţi într-o operaţiune antiteroristă efectuată în Belgia

operatiune anti     Două persoane au murit, iar alta a fost rănită în cursul unei intervenţii a forţelor speciale belgiene împotriva unei celule teroriste care pregătea atentate, anunţă Poliţia belgiană, citată de AFP.

“Forţele speciale au intervenit împotriva unei celule teroriste care pregătea atentate. Membrii grupării se antrenaseră în Siria”, a comunicat Poliţia belgiană.

“Gruparea teroristă era pe punctul de a comite, în mod iminent, un atentat de amploare în Belgia”, a declarat procurorul Eric Van der Sijpt.

Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seară, într-o clădire din oraşul Verviers (est) unde erau presupuşi membri ai unui grup terorist. Presa relatase că trei persoane au murit în schimburile de focuri care au urmat, iar alţi suspecţi au fost reţinuţi.

În zonă au fost auzite mai multe explozii şi schimburi de focuri.

Intervenţia autorităţilor a fost filmată de o persoană care locuieşte în apropierea clădirii vizate.

“Zece percheziţii au avut loc la Verviers şi în regiunea Bruxelles, iar doi suspecţi au murit în confruntările cu forţele de ordine. Celula teroristă era formată din aproximativ zece persoane, unele revenite din Siria. La Verviers, suspecţii au deschis focul cu arme automate spre forţele de ordine şi au fost neutralizaţi”, a afirmat un alt procuror, Thierry Werts, dând asigurări că nu există răniţi în rândul agenţilor de poliţie sau civililor.

Ameninţarea teroristă viza serviciile forţelor de ordine. Nivelul alertei antiteroriste a fost ridicat la 3 (pe o scară de 4).

Poliţia nu a stabilit “în acest stadiu nicio legătură” între operaţiunea antiteroristă din Belgia şi atentatele de la Paris, a anunţat joi un adjunct al procurorului parchetului federal, Eric Van der Sijpt, citat de AFP.

Ancheta, datorită căreia poliţia belgiană a desfăşurat o vastă operaţiune contra unui grup care se pregătea să comită “un atac terorist de anvergură”, a fost deschisă înainte de atacul împotriva revistei Charlie Hebdo, a precizat agenţia Belga, citând surse judiciare.

comments

comments