full screen background image

Administratorul Grădinii Zoologice Rădăuţi, Angela Olenici, la VIVA FM

parc zoo radauti     Administratorul Grădinii Zoologice Rădăuţi, Angela Olenici, crede că îngrijtorul parcului nu este vinovat pentru incidentul care a avut loc vineri, 9 ianuarie, când un copil a fost rănit de o leoaică.

Invitată în emisiunea “Faţă în faţă”, difuzată, miercuri, de Radio VIVA FM Rădăuţi, Angela Olenici, a declarat că, după părerea ei, este vorba despre un ghinion din partea îngrijitorului, care, fiind singur pe schimb în momentul producerii incidentului, avea de supravegheat o suprafaţă foarte mare a incintei parcului zoo.

Olenici: “În primul rând, cred că este vorba despre un ghinion din partea îngrijitorului care era atunci în schimb, pentru că nu a supravegheat aceşti copii. De obicei, când vin copiii trebuie, să-i urmărim într-un fel şi, întotdeauna, când le dăm biletul, le facem un mini-instructaj, le spunem pe unde să meargă, ce nu au voie să facă. Cred că într-o fracţiune de neatenţie a îngrijitorului, lucrul ăsta s-a întâmplat. Spaţiul este destul de mare şi ăsta a fost ghinionul persoanei respective, de pe schimbul doi. Pur şi simplu, poate i-a scăpat din ochi. După părerea mea, îngrijitorul nu este vinovat.”

Administratorul Grădinii Zoologice Rădăuţi crede că leoaica Gina nu a încercat să rănească băieţelul care a zgândărit-o, ci a vrut doar să se joace.

Olenici: “Leoaica este obişnuită cu copiii şi cu noi, în general, şi nu şi-a dat seama că poate să rănescă, după părerea mea. Cred că a încercat să se joace. Noi îi dăm în cuşcă anumite obiecte pentru ca să se joace, să fie mai atractiv şi pentru ele şi pentru public, să nu fie apatice animalele. Copilul s-a apropiat prea mult de grilaj şi leoaica, fiind mult mai puternică, l-a tras cu tot cu băţ şi l-a înşfăcat cu ghearele. Nu i-au trebuit decât câteva secundele, felinele au o rapiditate extraordinară.”

O problemă o reprezintă pavilionul de iarnă, unde nu există spaţii de delimitare între cuşcă şi vizitatori.

Olenici: “Problema e că avem două clădiri: una pe exterior, în care mai mult vedem felinele pe timpul verii, şi pavilionul de iarnă, în care ţinem mai mult felinele, care necesită o temperatură de 12-16 grade pe timpul iernii. Acolo, nu avem spaţii de delimitare între cuşcă şi vizitatori. Asta este într-adevăr o problemă.”

Administratorul parcului zoo Rădăuţi crede că se impune şi un nou regulament de funcţionare al instituţiei.

Olenici: “În primul rând aş vrea o suplimentare de personal, în sensul ca pe schimbul doi să fie doi îngrijitori. O să facem şi un regulament de ordine interioară, de funcţionare, prin care doar copiii peste 14 ani o să poată intra neînsoţiţi, cei sub 14 ani, doar însoţiţi de un adult.”

Angela Olenici recunoaşte şi faptul că grădina are nevoie de reamenajări.

Olenici: “Din anul 2009, parcul este într-un program de reabilitare şi încercăm, cât se poate, să schimbăm faţa acestuia. S-a făcut o extindere, până în 2010, pentru urşi, tigri şi lupi. Încercăm acum şi pentru feline, dar nu ştim cât sunt fondurile necesare pentru refacerea parcului zoo în totalitate.”

În acest moment, în Grădina Zoologică Rădăuţi sunt 102 animale, din 19 specii.

Cheltuielile necesare funcţionării, în acest an, asigurate în totalitate de Primăria Rădăuţi, se ridică la aproximativ 356.000 de lei, iar suma cuprinde cheltuielile cu hrana şi întreţinerea animalelor, precum şi reparaţiile necesare parcului zoo.

Administratorul Grădinii Zoologice Rădăuţi a mai spus că, anul trecut, din încasări, a fost strânsă suma de doar 27.638 de lei.

comments

comments