full screen background image

Presa mondială salută “solidaritatea” în lupta împotriva terorismului

jsc    “Istoric”, “magnific”, “de neuitat”: de la Londra la Alger, de la Madrid la Tel Aviv și Singapore, presa mondială salută luni demonstrația de “solidaritate” și “unitate” a francezilor după atentatele jihadiste care au îndoliat Franța, în pofida existenței și câtorva atenționări din partea unor țări musulmane, informează AFP.

‘Un cortegiu funerar așa cum nu a mai existat vreodată’ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), ‘zi istorică’ (Financial Times) sau pur și simplu ‘magnific’ (Daily Mirror) — toate publicațiile europene au consacrat prima pagină mulțimii de oameni care a cucerit duminică Parisul și marile orașe ale Franței.

Această imagine a frapat mass-media germane. ‘Un gest pentru eternitate: Angela Merkel se întoarce, cu ochii închiși, spre Francois Hollande, într-o tristețe plină de compasiune’, notează cotidianul german Bild, potrivit căruia acest gest al Angelei Merkel este unul care ‘arată ce simte Germania când Franței îi este frică’.

În Marea Britanie, tabloidul The Sun, altfel destul de prompt în a-și critica vecinii, proclamă în franceză: ‘Je suis 4 millions’. ‘Poporul Franței a dat dovadă duminică de un spirit de unitate și de o nemaivăzută forță de răspuns la violențele ucigașe’, notează Financial Times în editorialul său.

Același elan se poate constata în Spania și Italia: ‘Uniți pentru libertate’ (El Pais), ‘Paris, capitala libertății’ (El Mundo), ‘Revolta Parisului: Libertate’ (La Repubblica), ‘Paris, capitala libertății’ (La Stampa).

În Belgia, marele cotidian francofon Le Soir notează, pe prima pagină, un singur cuvânt: ‘Liberi’. În editorialul său, publicația afirmă că francezii au interpus ‘un scut uman (…) între teroarea și oroarea noastră’. ‘Suntem toți în picioare’, titrează și la Libre Belgique. ‘Nu ne este frică’, proclamă cotidianul flamand De Standaard.

În Algeria, adeseori scenă a atentatelor, influentul cotidian El Watan titrează: ‘Parisul, frontul mondial’ împotriva terorismului. Potrivit Liberte, ‘marșul va schimba totul’, fiind ‘un act fondator al noii strategii mondiale în lupta antiteroristă’.

Alte publicații panarabe salută ‘Parisul, capitala mondială împotriva terorismului’, prin intermediul cotidianelor AlSharq AlAsat sau Al Hayat, care titrează: ‘Trei milioane de persoane participă la o intifada (revoltă) a Franței și a lumii împotriva terorismului’.

În Israel, editorialistul vedetă al cotidianului Yediot Aharonot își exprimă speranța ca omenirea să fi asistat la ‘mama tuturor manifestațiilor’, impresionat, ca și restul presei israeliene, de numărul participanților și de absența oricărui slogan de ură în timpul marșului.

Aceeași emoție se poate constata și în Asia, unde marile publicații din Singapore și-au consacrat prima pagină evenimentelor din Franța.

În SUA, editorialiștii au adus un omagiu Franței, subliniind ‘solidaritatea’ exprimată. Însă unii au criticat Administrația americană, insuficient reprezentată în opinia lor la marșul de la Paris, unde a fost prezent doar ambasadorul american.

În lumea musulmană, reacții contrastante au apărut în ceea ce privește prezența premierului israelian la marșul de la Paris, dar mai ales referitor la limitele care ar trebui impuse libertății de exprimare, în legătură cu desenele satirice cu Mahomed care au fost publicate de Charlie Hebdo.

În Malaezia, cotidianul anglofon New Straits Times, care reflectă poziția oficială, vorbește într-un editorial despre ‘pericolele libertății de exprimare’, pe care Charlie Hebdo ‘nu o poate propaga nestingherit, pentru că aceasta ar semăna cu un mesaj al urii’.

În Iran, mass-media conservatoare au criticat dublul limbaj al occidentalilor în fața terorismului și prezența premierului israelian Benjamin Netanyahu la Paris. ‘Marșul de la Paris împotriva terorismului: Pe bune sau pentru poză?’, se întreabă Teheran Times. ‘Carnaval al bogăției pe străzile din Paris’, titrează, la rândul său, cotidianul ultraconservator Siasat-e Rooz.

Unul dintre cele mai importante cotidiene rusești, Kommersant, insistă asupra excluderii Frontului Național de la marș. Potrivit Kommersant, această excludere ‘este un cadou’ pentru partidul de extremă dreapta, în condițiile în care i-a permis FN să nu aducă omagiu unui săptămânal care l-a ironizat adesea.

La rândul său, liderul cecen Ramzan Kadârov, extrem de critic la adresa Charlie Hebdo, a afirmat că așteaptă scuze de la revistele care au publicat caricaturile cu Mahomed.

De asemenea, numeroși editorialiști se întreabă despre urmările politice ale acestei zile franceze cu rezonanță mondială. ‘Această comuniune nu trebuie să dispară atunci când sentimentul de amenințare va scădea’, atenționează Frankfurter Allgemeine Zeitung. La rândul său, The Independent îndeamnă guvernul francez ‘să nu se grăbească să pună în aplicare o nouă legislație ca formă de răspuns panicard la ororile de la Paris’.

comments

comments