full screen background image

Suspecţii atentatului de la Charlie Hebdo au luat ostatici într-o tipografie

chh2   UPDATE – 14:45 Negociatorii poliției încearcă ‘să stabilească un dialog’ cu cei doi atacatori de la sediul Charlie Hebdo despre care se crede că că se află într-o tipografie la nord de Paris, a declarat vineri Pierre-Henry Brandet, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, relatează DPA, AFP și Reuters.

‘Prioritatea este să soluționăm criza în cel mai pașnic mod posibil, ceea ce înseamnă fără violență’, a declarat Brandet. ‘Încercăm să vorbim, să stabilim un contact… Prioritatea este de a stabili un dialog’, a mai spus el, conform imaginilor difuzate la televiziune.

Acest lucru ar putea necesita timp, a mai declarat el, avertizând însă că poliția se pregătește pentru ‘toate scenariile posibile’, inclusiv să ia cu asalt clădirea în cazul în care ‘condițiile se vor deteriora’.

El a refuzat să confirme sau să infirme dacă suspecții au luat vreun ostatic, afirmând că nu va exista o confirmare oficială până când nu se va ști cu siguranță dacă există ostatici sau nu.

14:15 – Şcoli evacuate în zona unde au fost încercuiţi fraţii Kouachi

Mai multe instituţii şcolare erau în curs de evacuare vineri după-amiază în zona situată la nord-est de Paris unde au fost încercuiţi cei doi jihadişti francezi acuzaţi de atentatul de la redacţia Charlie Hebdo, au anunţat autorităţile locale.

Operaţiunea vizează 200 de elevi de la o grădiniţă şi o şcoală primară din Dammartin-en-Goële, precum şi efectivele unui colegiu şi ale unui liceu din oraşul vecin Mitry-Mory.

13.20: Un tanc a fost adus în micuța localitate de la marginea Parisului, așa cum reiese dintr-o fotografie publicată de jurnaliștii de la fața locului.

13:05 – Un angajat în vârstă de 27 de ani, posibilul ostatic al fraţilor Kouachi

Familia şi prietenii nu reuşeau să îl contacteze, vineri, pe un angajat în vârstă de 27 de ani care lucrează în zona în care are loc operaţiunea de neutralizare a suspecţilor în atentatul comis miercuri la Charlie Hebdo, relatează Le Figaro, în ediţia electronică.

Potrivit Le Figaro, tânărul nu a putut fi contactat nici prin telefon, nici prin e-mail. El ar fi trebuit să fie la întreprinderea Creation Tendance Decouverte în momentul în care a început luarea de ostatici.

Această persoană merge în fiecare dimineaţă pe jos la serviciu, deoarece locuieşte la o distanţă de 500 de metri. El este originar din oraş.

12.55. Presa franceză relatează că bărbatul de la care cei doi frați au furat un autoturism în această dimineață a povestit cum a decurs întâmplarea. „’Avem nevoie de mașina ta, dă-te jos’. Erau foarte calmi, determinați, liniștiți, n-au ridicat nici-o clipă vocea, nu erau deloc transpirați, nimic din toate acestea”, a spus el.

Fraţii Cherif şi Said Kouachi, suspectaţi în atentatul de miercuri de la Charlie Hebdo, ar fi autorii unei luări de ostatici care are loc vineri dimineaţă într-o tipografie din Dammartin-en-Goële, în Seine-et-Marne. Echipele GIGN aflate la faţa locului au început negocierile cu autorii luării de ostatici.

UPDATE 12:05 – Cei doi fraţi au declarat că ”vor să moară martiri”.

Fraţii Cherif şi Said Kouachi ar fi declarat, într-o conversaţie telefonică cu poliţiştii de la tipografia unde teroriştii au luat ostatici, că vor să moară ”martiri”, informează Le Figaro.

UPDATE 11:46 – Fraţii Kouachi au luat ostatică o singură persoană, confirmă o sursă din cadrul poliţiei

O sursă din cadrul poliţiei franceze a confirmat, vineri, pentru AFP că o singură persoană este luată ostatică de fraţii Cherif şi Said Kouachi într-o mică firmă dintr-o localitate situată la nord-est de Paris.

UPDATE 11:38 – Parchetul dezminte bilanţul victimelor în urma schimbului de focuri de la Dammartin-en-Goële

Parchetul a dezminţit vineri bilanţul de doi morţi anunţat anterior de Le Parisien, în urma schimbului de focuri care a avut loc în localitatea Dammartin-en-Goële, situată la nord de Paris, în timpul urmăririi fraţilor Kouachi, relatează cotidianul L’Express, în ediţia electronică.

Cu puţin timp în urmă, Le Parisien anunţat că, în urma schimbului de focuri care a avut loc la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), două persoane au murit şi alte 20 au fost rănite.

Potrivit primarului oraşului, compania are doar cinci angajaţi.

UPDATE 11:20 – Un ministru francez a confirmat că are loc o operaţiune pentru “neutralizarea autorilor” atentatului împotriva Charlie Hebdo, relatează AFP.

“O intervenţie este în curs şi este menită să-i neutralizeze pe autorii atentatului laş comis în urmă cu două zile”, a declarat Bernard Cazeneuve într-o reuniune cu prefecţii, la Paris.

UPDATE 10:57 – Ministrul francez de Interne confirmă o “operaţiune în curs” la Dammartin-en-Goële

“Un dispozitiv de securitate extrem de dens a fost pus în aplicare pe teritoriul departamentului Oise, de la Aisne la Seine-et-Marne. Acesta mobilizează mijloace extrem de importante cu o operaţiune în curs la Dammartin-en-Goële”, a confirmat ministrul francez.

comments

comments