full screen background image

Hotelurile de pe litoral, somaţi să achite retroactiv impozite

litoralulromanesc    Peste 70% din hotelurile de pe litoral riscă să rămână închise la vară, pentru că proprietarii nu pot plăti retroactiv impozitul pe clădiri, al cărui mod de calcul a fost interpretat tendenţios de primării în ultimele luni, pentru a creşte încasările, potrivit patronatelor din turism.

Reprezentanţii patronatelor spun că în urmă cu cinci ani a fost emisă o hotărâre de guvern care reglementa că sezonul estival începe la 1 mai şi se termină pe 30 septembrie, desfăşurându-se aşadar pe o durată de cinci luni.

Hotelierii care se conformau şi aveau unităţile de cazare deschise în toată această perioadă, beneficiau de reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri.

“Cineva a modificat ulterior în Codul Fiscal, fără ca noi să ştim şi fără să ne anunţe nimeni, că pot beneficia de aceste reduceri de impozit doar cei care funcţionează minim 185 de zile, adică mai mult de şase luni”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia, care reuneşte hotelurile din staţiune, şi unul dintre cei mai mari investitori în turismul de pe litoral.

El a adăugat că în ultimele luni, primăriile de pe litoral au pornit o “prigoană” împotriva hotelurilor, cărora le cer să demonstreze că au primit turişti minim şase luni, în caz contrar urmând să plătească retroactiv impozitele de care au fost scutite.

“Acum, primăriile vin şi ne recalculează din urmă cu 3-5 ani impozitele şi ne somează să plătim restanţele în termen de o lună. Este vorba de mulţi bani, pe care nu îi putem plăti. Un hotel cu 150 de camere din Mamaia trebuie să plătească o diferenţă de 40.000 de euro. Este o neconcordanţă între hotărârea de guvern de acum cinci ani şi Codul Fiscal, dar toţi ne întrebăm de ce nu am fost avertizaţi în primul an şi am fost lăsaţi să funcţionăm aşa câţiva ani”, a spus Bucovală.

Mai mult decât atât, autorităţile locale le cer hotelierilor de la mare dovezi nu că au avut unităţile deschise, ci că au şi primit turişti şase luni pe an.

“În extrasezon poate că sunt zile în care nu vin turişti. De exemplu pe 5, 6 mai este posibil ca într-un hotel să nu fie cazat nimeni. Noi le demonstrăm însă că am avut deschis cu facturi la utilităţi, cu salaii plătitem, dar ei vor dovada că am avut turişti”, a afirmat şeful patronatului Mamaia.

El spune că primăriile au somat hotelurile să plătească în termen de o lună, în caz contrat urmând să le blocheze conturile. În consecinţă, majoritatea hotelurilor de pe litoral intenţionează să acţioneze în instanţă autorităţile locale.

Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spune că este imposibil ca în fiecare zi din extrasezon să fie turişti în hoteluri.

“Uşa ta, ca hotel, este deschisă de la 1 mai la 30 septembrie, camerele sunt pregătite, angajaţii sunt la lucru, gata să primească turişti, facturile sunt plătite şi hotelurile funcţionează. Că nu sunt turişti tot timpul nu este vina hotelierilor, ci a autorităţilor locale, care nu au ştiut să promoveze staţiunea”, a afirmat Răducan.

Oficialul federaţiei crede că din cauza neconcordanţei legislative, hotelurile de pe litoral riscă să fie blocate în vară.

“Mulţi nu vor putea plăti retroactiv, iar primăriile le vor bloca conturile şi nu vor mai putea funcţiona. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, peste 70% dintre hotelurile de pe litoral ar putea rămâne închise la începutul sezonului pentru că nu-şi vor putea plăti retroactiv acest impozit pe clădiri, al cărui mod de calcul a fost interpretat tendenţios de către primării, pentru a creşte încasările”, a mai spus Răducan.

Potrivit datelor oficiale, în staţiunile de pe litoral sunt aproximativ 360 de hoteluri.

comments

comments