full screen background image

8 ianuarie – “Provocarea anului 2015… o carte la fiecare două săptămâni”

doza de educatie    Bun găsit, dragii mei!

Pentru că e început de an, sunt convinsă că v-ați făcut, mulți dintre dumneavoastră, planuri legate de ceea ce ați dori să vă aducă în plus următoarele 365 de zile din viața dumneavoastră. Și cum anul nu poate să vă aducă nimic nou dacă nu faceți lucruri noi, sigur ați trecut în planul dumneavoastră lucruri inedite sau lucuri mai vechi, care vă fac plăcere, dar pentru care nu ați mai avut timp în ultima vreme. Sau poate câteva provocări… căci, vorbeam mai ieri, despre provocări ce ne pot dezvolta, dacă le acceptăm.

Tot despre o provocare lansată pentru acest an vă voi vorbi astăzi. O provocare a fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg. Ce pare a iubi provocările, dacă este să ținem cont că își propune de câțiva ani încoace să realizeze câte un lucru nou pe an. Printre provocările lui anuale se numără dorința de a învăța să vorbească mandarina, dialect al limbii chineze, să cunoască în fiecare zi o persoană nouă care nu lucrează la Facebook, să devină vegetarian sau să trimită zilnic câte un mesaj de mulțumire unei persoane ce a făcut din lumea noastră un loc mai bun. Toate provocări menite să-l conducă spre a învăța ceva despre lumea înconjurătoare, dincolo de activitatea sa la celebra rețea de socializare.

Interesante toate aceste provocări ale lui Zuckerberg. Dar marea majoritate, îndreptate către el. Anul acesta însă, provocarea mi-a părut mai interesantă și mult mai deschisă spre ceilalți. Să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni. Căci, dacă foarte puțini dintre noi ar fi deschiși să învețe mandarina, cred că a citi cărți e la îndemâna multora. Lansarea provocării a venit în urma propunerilor pe care le-a primit de la numeroșii utilizatori. Îmi spuneam, citind postarea prin care anunța acest lucru, că pentru a imagina și realiza cunoscuta rețea de socializare o fi citind ceva cărți și înainte de provocarea anului 2015. Dar exemplul pe care l-a dat făcând publică această decizie e lăudabil. Mult mai lăudabil decât turnatul pe cap a unei găleți pline de gheață. Pentru că mulți dintre utilizatorii Facebook sunt tineri și chiar copii, 40,6% dintre utilizatorii din România fiind cu vârste între 13 și 24 de ani… declarați. Adică tocmai aceia care caută modele de urmat în oameni de succes. Iar Mark Zuckerberg este un om de succes. A cărui provocare mi-ar plăcea să ne-o asumăm și noi, fie că ne numărăm sau nu printre cei 1,35 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.

Închei, cu speranța ca printre provocările anului 2015 să fie și aceasta, de a citi o carte, măcar de-a lungul fiecărei luni din an. În cazul celor mici, dacă nu din alt motiv, măcar cu speranța ca, peste ani, să ajungă oameni de succes, asemeni celui ce a fondat o rețea de socializare ce funcționează în întreaga lume.

Socializați, deci, pe Facebook, mai mult în viața reală, de se poate, citiți cât de des reușiți cărți și, bineînțeles, consumați zilnic și o doză de educație.

0:00

comments

comments