full screen background image

5 ianuarie – “De la bătrâni adunate”

doza de educatie     Bine v-am regăsit, dragii mei!

Nu ne-am auzit de ceva timp. Mai exact, de la ultima auzire s-a dus anul vechi și a intrat în casele fiecăruia un an nou. Asta dacă nu ați uitat să deschideți larg ușile la miezul nopții ce a făcut trecerea dintre 2014 și 2015. Căci, așa spun bătrânii că ar fi bine. Pentru a putea lăsa în urmă toate cele trecute, mai bune sau mai puțin bune și a putea privi cu încredere spre cele ce vor urma.

Vă vorbeam la ultima auzire despre superstițiile ce însoțesc sărbătoarea Crăciunului, căci eram în preajma lui. Sunt destul de multe și chiar dacă nu vă numărați printre cei superstițioși consider că e bine să le știți. Măcar pentru a-i înțelege pe cei ce se lasă influențați de ele și acționează în consecință.

Superstiții sunt multe, cum spuneam și mai ales legate de diferitele sărbători. Iar noi, românii avem o sumedenie de sărbători. Suntem un popor ce iubim sărbătorile! Oare de ce?… Drept urmare avem și multe zile libere de la serviciu, dar și multe superstiții. Și pentru că suntem în ajunul Bobotezei ar putea fi de folos cunoașterea câtorva dintre credințele legate de această sărbătoare creștină. Căci, mă gândesc că poate v-ați propus să petreceți ziua nașterii spirituale a lui Iisus alături de oameni mai superstițioși decât domniile voastre.

Așadar, să nu vă mire dragii mei, mai puțin superstițioși, dacă sub fața de masă a gazdei ascultătoare de ziceri din bătrâni veți găsi fân, iar în cele patru colțuri, bulgări de sare. Nu pentru voi au fost pregătite… E pentru sănătate. Și bogăție. A gazdelor și a dumneavoastră. În schimb puteți să vă bucurați de cele douăsprezece feluri de bucate pe care gazda harnică le-a pregătit, dar doar după ce au fost sfințite de preot.

Cât despre ziua de azi, Ajun al Bobotezei… azi e musai să zâmbiți. Larg și dacă se poate sincer. Căci certurile sunt interzise în această zi, așa cum e interzis a împrumuta ceva. Nici jăraticul din sobă nu-i bine a-l împrumuta, spun bătrânii. Și dacă le urmați sfaturile, cine știe, poate la noapte vă veți îmbogăți… Ce-i drept nu spiritual, ci material. Căci ați putea auzi animalele vorbind în noaptea ce face trecerea spre Bobotează. Despre locurile în care sunt ascunse comori. Iar dacă nu sunteți interesați prea mult de cele materiale, dar ați vrea să trăiți mai mult … pentru a vă îmbogăți spiritual, căci pe noi cei cu doza de educație cam asta ne interesează, ar fi o soluție pentru a afla cât de mult veți viețui. Dar aveți nevoie de o sobă… în cazul în care nu sunteți deja dotați cu șemineu. Din care să luați cărbuni aprinși și să-i denumiți cu numele membrilor familiei. Și dacă nu
va fi primul al dumneavoastră cel care se va stinge… e de bine!

De bine îmi doresc să aud și eu în noul an. Căci mâine se încheie sărbătorile de iarnă și revenim la ale noastre. Și sper să nu uitați că indiferent dacă sunteți sau nu superstițioși, o doză de educație poate să ajute. Și sănătății și bogăției materiale și celei spirituale. Deci consumați-o zilnic!

0:00

comments

comments