full screen background image

Restricţiile pentru circulaţia animalelor au fost ridicate

vaca     Restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre au fost ridicate pe teritoriul României, ca urmare a îndeplinirii criteriilor stabilite în reglementările europene, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA.

Aceasta înseamnă, că animalele pot circula fără restricţii pe teritoriul naţional, cu obligativitatea ca ele să fie clinic sănătoase.

În acest context, ANSVSA a elaborat un set de recomandări pentru crescătorii de animale, care cuprinde o serie de măsuri de profilaxie nespecifică.

Măsurile au rolul de a preveni infectarea animalelor receptive cu virusul bolii Bluetongue.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor organiza întâlniri cu asociaţiile de crescători de animale, pentru a le prezenta aceste recomandări, şi vor distribui materiale informative cu acest conţinut, prin intermediul reţelei sanitare veterinare din teritoriu.

Pentru perioada iernii, se recomandă anunţarea medicului veterinar despre orice intenţie de cumpărare sau introducere de noi animale în exploataţie şi observarea permanentă a bovinelor, ovinelor şi caprinelor pe care le deţin, orice modificare a stării de sănătate a animalelor urmând să fie anunţată medicului veterinar. ANSVSA mai recomandă efectuarea curăţeniei în adăposturi şi în jurul acestora, îndepărtarea gunoiului de grajd din apropierea adăpostului şi de pe platforma de gunoi, precum şi efectuarea a cel puţin unei acţiuni de dezinsecţie în adăpost.

384 de animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre.

comments

comments